Kultura

ekskluzivno

U sklopu Pretpremijere Serije 27. SFF-a pet najnovijih dramskih serija

29/07/2021

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021. godine

U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere Serije 27. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet najnovijih dramskih serija.

Festivalska publika i filmski profesionalci imati će priliku ekskluzivno na filmskom platnu pogledati prve dvije epizode prvih sezona, te susresti se s ekipama serija: KLJUN, VREME ZLA, NEČISTA KRV, CRNA SVADBA i ZLATNI DEČKO.

Program će biti otvoren premijernim prikazivanjem serije KLJUN. Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je uspješni rediteljski dvojac Jelena Gavrilović i Uroš Tomić. Njihov posljednji zajednički uradak, serija GRUPA imala je premijeru u programu Pretpremijere Serije na 25. Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

Festivalska publika imat će priliku pogledati i epizode serije VREME ZLA u režiji Ivana Živkovića, s radnjom smještenom u Srbiju pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Riječ je o istorijskoj drami rađenoj po romanima Dobrice Ćosića koju je, kao i seriju KLJUN, producirala United Media.

Obje serije imaju sjajnu glumačku postavu. U seriji KLJUN izdvajaju se uloge Ivane Vuković, Drene Mršić, Ljiljane Blagojević, Mička Ljubičića i Filipa Đurića, a u VREME ZLA uloge imaju Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević.

Svjetsku premijeru imat će i dramska serija NEČISTA KRV koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala, a proizveli su je This and That Production i RTS. Temeljena je na književnom opusu Bore Stankovića, a scenarist je Vojislav Nanović. Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država, a glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

U programu je i serija CRNA SVADBA, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svijet magije i drevnih obreda. Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače regionalne zvjezde poput Uliksa Fehmiua, Nikole Koje, Jelene Đokić i Slavka Štimca. Serija je jedan od najnovijih projekata produkcijske kuće FireFly.

Posljednja projekcija u programu Pretpremijere Serije bit će epizode serije ZLATNI DEČKO. Riječ je o rediteljskom debiju Ognjena Jankovića, u kojem talentovanog nogometaša Denisa Markovića igra glumačka zvijezda u usponu Denis Murić.

– U posljednjoj godini obilježenoj pandemijom, u kojoj se činilo da sve pomalo stoji, zabilježen je nevjerojatan porast gledatelja serija online, što svjetskih, što domaćih produkcija. Međutim, nije sva filmska industrija stajala, jer u regiji su se usprkos teškim uvjetima snimali i filmovi i serije. U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji koju karakteriziraju upečatljive izvedbe regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore. U programu su napete kriminalističke drame, psihološki triler s aspektom misterija, serije temeljene na poznatim književnim djelima i suvremena priča o snovima, idolima i nogometu. Sve ove serije koje gledatelji širom regije željno iščekuju biti će premijerno prikazane na festivalu u programu Pretpremijere Serije, a tek u sezoni jesen/zima naći će se i na programima regionalnih TV kuća – rekla je selektorica programa Pretpremijere Serije Tina Hajon.

Dramske serije u ovom programu natječu se za Nagradu publike čiji je sponzor Mondo.rs, te direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje će biti dodijeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

Program Pretpremijere Serije isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspješnu suradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa Pretpremijere Serije – u kojem se prikazuje finalni proizvod.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021, saopćio je Press Office – Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.