Kultura

U Zagrebu premijera dokumentarnog filma “Bijeli put” 29. aprila

22/04/2017

Premijera dokumentarnog filma “Bijeli put”, reditelja Zdenka Jurilja upriličit će se 29. aprila u kinu “Europa” u Zagrebu s početkom u 19 sati.

Događaj je pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te u organizaciji Udruge Istina, Inicijativa za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju i u suorganizaciji s UBH Prsten i Studentskim centrom Zagreb.

“Reditelj Zdenko Jurilj i producentska kuće “Kadar” iz Širokog Brijega su nakon gotovo tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršili film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film je realiziran uz saradnju dvije državne TV kuće – HRT-a i BHRT-a. Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetnu video arhivu, koja se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno može vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993. i na koji način su ljudi u centralnoj Bosni spašeni od golog izumiranja“ navodi se u saopćenju Središnjeg državnog ureda RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U filmu su zastupljene i igrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjava svjedoka, rekonstruisali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom.

Humanitarni konvoj u zimu 1993-e donio je svjetlost i nadu Hrvatima Lašvanske doline ali i cijele Srednje Bosne koji su se osam mjeseci nalazili pod opsadom, navodi se u najavi filma.

Podsjeća se kako su u “Bijelom putu” stotine humanitaraca, medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i drugih osoba, dovezli humanitarni konvoj od 99 šlepera pomoći pred franjevačku bolnicu u Novoj Biloj. Bili su predvođeni pokojnim Slobodanom Langom, Androm Vlahušićem i Hermanom Vukušićem.

U filmu govore: Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko, fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer.

Film u trajanju od 79 minuta produkcija Kadar iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO), a njegovu realizaciju potpomagao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.