Kultura

Nađa Berberović-Dizdarević

Unuka Alije Izetbegovića izdala zbirku ilustrovanih citata svog djeda (FOTO)

09/05/2019

Uz predstavljanje zbirke u Muzeju ''Alija Izetbegović'' predstavljane je i prateća izložba ilustracija

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića ”Poruka sebi” predstavljena je danas u povodu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, a umrežila je citate koji govore o životu, smrti, slobodi, ljubavi, nauci, umjetnosti i drugim temama.

Urednica zbirke, unuka Alije Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević Feni je kazala da je citate prikupljala godinama, čitajući djela koje je pisao Izetbegović.

– Bilježila sam citate koji su za mene bili značajni i tako je nastala ova zbirka. Obogatili smo je ilustracijama mlade umjetnice Dženane Pašić da bi na taj način citate približili svim generacijama i pokazali da se radi o univerzalnim idejama – navela je Berberović-Dizdarević.

Naglasila je da je ”Poruka sebi” prva zbirka citata, ali da na ovome ideja neće biti završena.

Umjetnica Pašić je istaknula da su ilustracije rađene u akvarelu te da su u neraskidivoj vezi sa citatima. Poručila je da se svako može pronaći u citatima jer su teme univerzalne.

Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji je, između ostalog, naveo da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova, te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu.

Uz predstavljanje zbirke u Muzeju ”Alija Izetbegović” predstavljane je i prateća izložba ilustracija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.