Kultura

međunarodni umjetnički projekat

“Urban Herstories – Žensko lice Zenice”

09/03/2020

Projekat “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” provode organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj

“Urban Herstories – Žensko lice Zenice” naziv je međunarodnog umjetničkog projekta koji će dokumentovati društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

U okviru projekta će biti prikupljene lične priče starijih Zeničanki koje su vezane za specifične mapirane lokacije u gradu, na osnovu kojih će biti kreirana tzv. “ženska mapa grada”. Priče će biti dio gradskog audio vodiča, dokumentarnog filma i fotografskog projekta umjetnica iz BiH, Ukrajine, Slovačke i Poljske.

Projekat počinje 12. marta, kad će grupa Zeničanki krenuti u otkrivanje često nevidljivog, ženskog lica grada kroz zajedničke šetnje centrom grada i razgovore o njihovim ličnim sjećanjima na mapirane lokacije u centru Zenice. Time će biti potpomognuti napori žena da postanu vidljivije u javnom prostoru i da ukažu na prava i položaj žena u BiH, pogotovo onih treće životne dobi. Takođe, projekat će otvoriti prostor za uvođenje nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada.

Projekat “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” provode organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.

Projekat se implementira kroz program Tandem Ukrajina, koji su razvili MitOst e.V. i Evropska kulturna fondacija (ECF). Tandem Ukrajina se provodi u saradnji s organizacijom Insha Osvita, a podržava ga federalni njemački ured za vanjske poslove u okviru “Dijaloga za promjene”, ECF i Black Sea Trust, projekat German Marshall Fund of the United States.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.