Kultura

„Oblik“

Večeras izložba “Bunt” mladih likovnih stvaralaca

15/10/2021

Izložba oko 40 likovnih radova 20 autora bit će otvorena večeras u Sarajevu u galeriji Collegium Artisticum i trajat će do 28. oktobra u dnevnim terminima od ponedjeljka do petka, od 10 do 18 sati

Pred otvorenje kolektivne likovne izložbe mladih autora „Bunt“, čiji je organizator Udruženje „Oblik“ iz Tuzle, predsjednik te asocijacije Mirsad Hadžiefendić podsjeća za Fenu da su radovi nastali u okviru Artističke radne akcije koja spaja muzičko i slikarsko umijeće mladih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine.

Izložba oko 40 likovnih radova 20 autora bit će otvorena večeras u Sarajevu u galeriji Collegium Artisticum i trajat će do 28. oktobra u dnevnim terminima od ponedjeljka do petka, od 10 do 18 sati.

Hadžiefendić kaže da su većina izlagača prvi put učesnici neke likovne kolonije, kao i Artističke radne akcije.

Ciljevi Udruženja su da što više mladih dobije šansu za predstavljanje umjetničkim afinitetima i da vladajućim strukturama u Bosni i Hercegovini bude upućena poruka da je neophodno izdvajati više budžetskog novca za kulturu.

– Htjeli smo da mladi, čija generacija sve više traži sreću izvan Bosne i Hercegovine, vide svijetlo i u svojoj lijepoj domovini – kaže, između, ostalog Hadžiefendić o talentovanim stvaraocima Artističke radne akcije.

Proteklog ljeta, u momentu kad je epidemija COVID-a izgubila na intenzitetu, akcija je održana u Tuzli, u Zlatarskoj ulici, kada je u programima učestvovalo 17 autora.

Ove godine je bila u augustu u Tuzli i Sarajevu, gdje je u likovnoj koloniji sudjelovalo 20 autora: Muhamed Begić, Ensar Hadžić, Mirza Smajlović, Maida Garić, Damir Nezirović, Mirsad Hadžefendić, Lamija Basara, Lejla Pleho, Maja Šarenac, Dino Terzo, Alija Kamber, Dino Primorac, Darko Jovičić, Haris Husić, Ilma Pacoli, Bojan Glogovac, Martina Reč, Merjem Duraković, Tarik Golubić i Admir Šurković.

Prošle godine izložba je imala tri teme: “Urbani pejzaž”, Bunt” i “Ljubav”; ove godine samo “Bunt”, dok se za 2022. razmišlja da tema bude “Sreća”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.