Kultura

“Za šta biste dali svoj život” premijerno u Mostaru

04/05/2017

Dinamična i drugačija predstava ‘Za šta biste dali svoj život’, autora i redatelja Harisa Pašovića, bit će izvedena 11. maja u 20 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače, priopćeno je iz Kosače.

U predstavi, s oko 200 likova i mnogo različitih priča, igra 30 mladih glumaca iz BiH i Srbije. Oni se kriju iza IP adresa, nije važnije tko su i gdje su od onoga što oni govore. Svaka individua ima pristup cjelini priče, a suvremeni pristup nadilazi tradicionalne dramaturške forme.

Projekt koji je ujedinio mlade glumce iz BiH i Srbije u ovom uzbudljivom procesu razmatra sudbine, ideje, filozofije, uvjerenja i nove tematske forme.

Ideja je nastala na satovima master programa iz predmeta Gluma na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. ‘Za šta bi ste dali svoj život’ postavlja pitanje koje i prosječni gledatelj postavlja sebi – postoji li ideja ili projekt za koji bi dao svoj život.

– Pitanje:'Za šta bih dao život?’ je strašno ozbiljno i zahtijeva ozbiljan odgovor. Većina nas ima na umu da bi dala život da sačuva bližnjeg svog, ali ako oduzmemo taj dio koji se kod većine ljudi podrazumijeva i koji je pitanje instinkta, ostaje veliko polje ideja za koje čovjek bi, ili ne bi dao život. Također, kada smo u relativnom miru, kao sada, onda je to i intelektualno pitanje – kazao je redatelj i autor Haris Pašović.

Radi se o koprodukcijskom projektu EastWest centra Sarajevo, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Pozorišta Promena iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta.

Ulaznice se mogu kupiti od petka, svaki radni dan, na blagajni Kosače u terminu od 13 do 20 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.