Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ajmo na fuka”: Veliki uspjeh predstave koja govori o podijeljenom Mostaru

ajmo-na-fuka

Hit predstava “Ajmo na fuka“ odigrana je sinoć na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a dva dana ranije i na sceni čuvenog Volkstheatera u Beču. Predstava je u Beču prikazana u okviru Festivala bh. kulture u Austriji, dok je u Zagrebu odigrana na poziv Hrvatskog narodnog kazališta.

“Ajmo na fuka“ je prvi koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru. Riječ je o predstavi koji se prvi put nakon dvadeset godina direktno i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom u gradu na Neretvi. Vojnike sukobljenih strana u Mostaru na sceni igraju glumac Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević i glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Robert Pehar.

Tema ratnih sukoba u Mostaru privukla je mnoštvo gledalaca koji su u scenama prepoznavali i ratni i poratni život podijeljenog grada. Posebno je zanimljivo što se lokalna priča, prepuna slenga s mostarskih ulica, dojmila na sličan način i gledaocima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu i Trebinju.

Predstava je stigla i do Češke republike, a igrana je dva puta u Pragu i Brnu.

U osnovi predstava koja govori o ratu prepoznata je kao pravi mirovni projekt i u međuvremenu je postala dio projekta “PRO budućnost“ koji se u Bosni i Hercegovini relizuje u organizaciji Catholic Relief Services i USAID-a.

Planirano je da bude odigrana u većini gradova Bosne i Hercegovine a na kraju svake od predstava organizira se okrugli stol na kojem uz glumce i reditelja učestvuje i lokalna publika, čime se otvara dijalog na temu da li je moguć suživot u podijeljenim sredinama.

Predstava je na Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dobila nagradu za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje.