Magazin

Ako riješite zagonetku “100 šešira”, možete raditi u Googleu

21/02/2016

Je li Googleov sistem umjetne inteligencije dovoljno pametan da dobije posao u Googleu? To uopšte nije nemoguće, prenosi portal IFLScience .

Google Deepmind je razvio algoritam koji je sposoban riješiti zloglasnu ‘zagonetku 100 šešira’.

Zagonetka zahtijeva tako visok nivo lateralnog razmišljanja i rješavanja problema pa se često postavlja ljudima koji apliciraju za posao u investicijskoj banci Goldman Sachs i, zanimljivo, Googleu.

Evo kako zagonetka glasi:

“Egzekutor poreda stotinu zatvorenika u kolonu i na glavu svakom zatvoreniku stavi crveni ili plavi šešir. Svaki zatvorenik može vidjeti boju šešira zatvorenika koji stoji ispred njega, ali ne može vidjeti kakav šešir je na njegovoj glavi ili na glavi onih iza njega. Također, tačan broj crvenih i plavih šešira također je nepoznat.

Egzekutor krene odzada i pita svakog zatvorenika koje mu je boje šešir. On mora odgovoriti ‘plavi’ ili ‘crveni’ i ako odgovori točno, preživjet će. Ako odgovori pogrešno, bit će smaknut, brzo i tiho. I dok svi čuju odgovor, nitko ne zna je li bio tačan ili pogrešan jer ne čuju samo smaknuće.

Ali, noć prije nego će dospjeti u takvu kolonu, jedan zatvorenik smislio je strategiju kako da se spasi. Šta će učiniti?”

Unutar sistema, svaki od 100 zatvorenika je neovisan i zaseban element. Ali, kako bi pronašli rješenje, moraju raditi zajedno i komunicirati.

Google-hat

Postoji optimalno rješenje u kojem sa stopostotnom sigurnošću možete spasiti 99 zatvorenika, dok onaj jedan preostali ima 50:50 šansi da se spasi.

Ključ je stvaranje protokola koji će ustanoviti ima li paran ili neparan broj jedne boje šešira. Na primjer, prvi zatvorenik može reći ‘plavi’ da bi signalizirao da ispred sebe vidi paran broj plavih šešira, ili ‘crveni’ da bi naznačio da crvenih šešira ima neparan broj. Preostali zatvorenici mogu nakon toga zaključiti koje boje je šešir na njihovoj glavi prema parnim i neparnim šeširima koje vide ispred sebe i onoga što su čuli od prethodnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.