Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ADAC

Ako slučajno imate ovu dječiju sjedalicu, odmah je zamijenite

djecija auto sjedalica
FOTO: Screenshot

Visoki rizik od ozljeda također se može pretpostaviti u testu sudara s lutkom od 15 kilograma privezanom u smjeru vožnje

U aktuelnom testu dječjih sjedalica koje je napravio ADAC izdvojena je stolica “Viaggio Twist” u kombinaciji s “Base Twist” iz Peg Perega i njemački je automobilski klub odlučio upozoriti na ovu dječju sjedalicu čak prije službenog objavljivanja testa.

U prvim testovima sudara došlo je do katastrofalnog rezultata. Tokom testa frontalnog sudara s lutkom od 15 kilograma privezanom suprotno od smjera vožnje, potporna noga se slomila na zglobu na vrhu Isofix baze. Tada se školjka sjedala odvojila od Isofix baze i poletjela naprijed zajedno s lutkom. Stoga postoji veliki rizik od ozljeda djeteta tokom testa sudara.

Visoki rizik od ozljeda također se može pretpostaviti u testu sudara s lutkom od 15 kilograma privezanom u smjeru vožnje. Toom ovog testa potporno stopalo također se odvaja od Isofix baze.

Tada su sile koje djeluju pri udaru razderala plastično kućište baze i lutka se odbacila daleko gore i naprijed, doslovno katapultirala kroz kabinu.

Postoji velika opasnost da će dijete udariti u prednje sjedalo ili krov vozila. Rizik da djeca budu bačena na prednje sjedalo ili krov vozila u hitnim slučajevima je ogroman.

Prema vlastitim informacijama, proizvođač je sada prestao prodavati model Viaggio Twist kao mjeru predostrožnosti, nakon što je proizvod predstavljen na tržištu tek u oktobru 2023. godine. Odobren je za djecu visine između 61 i 105 centimetara i starosti od oko šest mjeseci do oko četiri godine.

U Njemačkoj je do sada prodano samo nekoliko primjeraka. Uzorci proizvoda za testiranje dječje sjedalice koje je u toku kupljeni su u Italiji.