Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spor oko patenta

Apple će se žaliti na zabranu prodaje njegovog pametog sata u SAD-u

apple pametni sat
Foto: Twitter

Američki regulator utvrdio je u oktobru ove godine da je Apple zloupotrijebio dva Masimova patenta i zabranio je prodaju pametnih satova s aplikacijom baziranom na Masimovoj tehnologiji

Kompanija Apple objavila je da će se žaliti nakon što je obustavljena prodaja njegovih najnovijih pametnih satova u SAD-u zbog spora oko patenta.

Ova odluka je došla nakon što je Bijela kuća odbila ukinuti zabranu prodaje i uvoza satova Series 9 i Ultra 2 koja je stupila na snagu ove sedmice.

Američka komisija za međunarodnu trgovinu poduzela je korake kako bi zaštitila proizvođača uređaja Masimo, koji optužuje Apple da im preotima radnike i krade tehnologiju.

Apple je saopćio da se “uopće ne slaže” s odlukom.

Neovlašteno korištenje tehnologije za mjerenje nivoa kisika u krvi zaustavilo je prodaju Appleovih pametnih satova u SAD-u nakon spora s proizvođačem medicinskih uređaja, kompanijom Masimo.

Masimo je optužio tehnološkog diva da mu otima ključne radnike i neovlašteno koristi njegovu tehnologiju za mjerenje nivoa kisika u krvi, navodi BBC.

Američki regulator utvrdio je u oktobru ove godine da je Apple zloupotrijebio dva Masimova patenta i zabranio je prodaju pametnih satova s aplikacijom baziranom na Masimovoj tehnologiji.

Početkom decembra, Apple je “preventivno” uklonio uređaje s internetske stranice i trgovina u SAD-u te najavio žalbu na odluku regulatora.

Apple je zatražio da se zabrana odgodi dok carinska uprava ne utvrdi jesu li patenti prekršeni i u izmijenjenim verzijama satova koji ne koriste Masimovu tehnologiju.

Apple je ugradio spornu aplikaciju u većinu satova koji su u prodaji još od 2020. godine uz izuzetak jeftinijeg modela SE.

Carinska uprava trebala bi donijeti odluku 12. januara, rekao je Appleov predstavnik za medije.

Ured za medije kompanije Masimo smatra odluku “pobjedom u borbi za integritet američkog sistema registracije patenata, ali i što je bitnije, za američke potrošače”.