Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vještačka inteligencija

Apple donosi ChatGPT na iPhone

iphone mobitel apple
Ilustracija: Unsplash

Promjene će biti dio novog personaliziranog AI sistema, nazvanog “Apple Intelligence”, koji ima za cilj ponuditi korisnicima način za lakšu navigaciju Apple uređajima, navodi BBC

Kompanija Apple će sa nadolazećim operativnim sistemom iOS 18 donijeti mnoga unapređenja koja uključuju umjetnu inteligenciju i koja će poboljšati Siri, glasovnog asistenta koji je dobro poznat svim Apple korisnicima.

Proizvođač iPhonea najavio je preobrazbu Siri zajedno s nizom drugih novih karakteristika na svom godišnjem sajmu za programere u ponedjeljak.

Promjene će biti dio novog personaliziranog AI sistema, nazvanog “Apple Intelligence”, koji ima za cilj ponuditi korisnicima način za lakšu navigaciju Apple uređajima, navodi BBC.

Ažuriranja operativnih sistema iPhone i Mac omogućit će pristup ChatGPT-u kroz partnerstvo s programerom OpenAI.

ChatGPT se također može koristiti za poboljšanje drugih alata, uključujući generiranje teksta i sadržaja. Testna verzija bit će dostupna najesen.

Na otvaranju Svjetske konferencije programera u sjedištu tehnološkog diva u Cupertinu u Kaliforniji, Tim Cook, izvršni direktor Apple-a, rekao je da će ovaj potez dovesti proizvode njegove kompanije “na nove visine”.

Tržišta su ipak reagovala hladno – cijena Appleove dionice pala je za 1,91 posto u ponedjeljak, na dan objave.

Tehnološki div se suočio s pritiskom da u svoje proizvode uvede nove karakteristike umjetne inteligencije nakon što su ih neki njegovi konkurenti uspješno usvojili.

”Apple Intelligence” nije proizvod niti aplikacija sama po sebi. Postat će dio svake aplikacije i Apple proizvoda koji korisnici koriste a uključivat će otvaranje pojedinih dokumenata, pomjeranje bilješki u druge foldere, slanje ili brisanje mailova, otvaranje članaka u Apple News ili čak sumiranje članaka.

U tom smislu, sličan je Microsoftovom AI asistentu Copilot ali se neće morati dodatno platiti da biste ga aktivirali.