Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vision pro

Apple predstavio novi uređaj koji košta 3.500 eura

Foto: Instagram

Vision Pro spaja virtuelnu stvarnost sa stvarnim svijetom

Posle sedam godina razvoja, uređaj proširene stvarnosti američke korporacije Apple, konačno je predstavljen.

Vision Pro spaja virtuelnu stvarnost sa stvarnim svijetom. Sistem je više fokusiran na proširenu stvarnost nego virtuelnu realnost, a kompanija je predstavila novu paradigmu kao „prostorno računarstvo“.

Prema riječima izvršnog direktora kompanije Tima Cooka, sa Vision Pro uređajem korisnici više nisu ograničeni ekranom, a najavljeno je da će se uređaj u prodaji naći početkom sljedeće godine po cijeni od 3.499 dolara .

Brojne opcije

Vision Pro se kontroliše očima, rukama i glasom, a pokazano je i kako uređaj radi sa aplikacijama, video zapisima i fotografijama, nudeći ogroman ekran za sav sadržaj.

Takođe se može koristiti za igranje video igrica i gledanje 3D filmova.

To je način interakcije sa korisničkim interfejsom računara – nešto što kompanija naziva tipom uređaja za unos koji je sličan mišu ili dodirnoj ploči. Uređaj je iznenađujuće sličan ranijim renderima koji su „procureli“ u javnost.

Hardver ima novu funkciju EyeSight, koja koristi prednji ekran za otkrivanje vaših očiju drugim ljudima u prostoriji. Vision pro radi bežično sa Mac računarom i sa Mac perifernim uređajima.

Uređaj se napaja pomoću M2 čipa koji je uparen sa R1 čipom za kreiranje dvostrukog procesora. Vision Pro može da snima prostorne fotografije i video zapise. Također, može da simulira mračno pozorište u svjetloj prostoriji.

Izvršni direktor kompanije Walt Disney Bob Iger se pridružio događaju i istakao da korisnici mogu ići u Disney World preko uređaja, igrati neki sport, gledati koncerte…

Poseban operativni sistem

Vision Pro je kompatibilan sa prilagođenim optičkim umecima, koji se magnetno pričvršćuju na sočiva, koje za one koji nose naočare proizvodi njemačka kompanija Zeiss. Trajanje baterije je do dva sata sa eksternom baterijom, ili cijelidan kada je priključena.

Ekran koristi mikroLED i uključuje 23 miliona piksela na dva panela. Vision Pro pokreće poseban operativni sistem visionOS, a uređaj kreira digitalnog avatara, koji izgleda ljudski i realistično. Što se tiče aplikacija, Microsoft i Zoom su već optimizovani za visinOS. Stotine Ipad i Mac aplikacija biće automatski dostupne pri pokretanju.

Vision Pro također ima novu biometrijsku bezbjednosnu metodu Optic ID. Kao što su za prepoznavanje otiska prsta Touch ID, i za prepoznavanje lica Face ID, uređaj prepoznaje oči.