Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AR/VR

Appleovo novo “čudo” od 3.500 dolara moglo bi biti totalni promašaj

apple vr
FOTO: Screenshot

Što mislite da će se dogoditi s tehnologijom koja nam dopušta da svijet oko sebe isključimo kad god to poželimo?

Apple je predstavio svoj prvi potpuno novi uređaj nakon pametnog sata, a reakcije na njegov AR/VR uređaj su – podijeljene. Iako niko u pitanje ne dovodi činjenicu da se radi o kvalitetnom komadu tehnologije koji prvi put stvara osjećaj da VR u mainstream “ulazi na velika vrata”, mnogi su podijeljeni oko toga što Vision Pro zapravo predstavlja.

Neki će reći da se radi o legitimnom pogledu u budućnost jer Appleov Vision Pro uprkos paprenoj cijeni od 3.500 dolara i dalje djeluje kao razumna investicija za one koji će ovim potezom “ubiti više muha jednim udarcem”.

Ne trebaju vam skupi pametni telefon, tablet, prenosno računalo, VR kaciga, futurističke kamere i fotoaparati, sistemi surround ozvučenja, uređaji za proširenu stvarnost ni skupi 4K televizori ili projektori, a osim toga, ako su neki spremni platiti preko 1.500 dolara za telefon, 3.500 dolara za sve ovo djeluje kao više nego prihvatljiva cifra za “žitelje” Appleovog ekosistema. 

Drugi će pak reći da živimo u svijetu u kojem velik dio ovih uređaja već imate, a ova hipotetska ušteda zapravo se odnosi samo na one koji su svih ovih godina živjeli bez svega navedenog, piše Index.

Revolucija ili promašaj?

Sve to ne mijenja činjenicu da se radi o impresivnoj tehnologiji koja vrlo vješto spaja virtualnu i proširenu stvarnost i djeluje kao nešto što bi moglo imati više nego sjajnu budućnost. Međutim, uprkos uvjeravanju Applea da ovo “nije tehnologija koja nas izolira”, nemojmo se zavaravati. Dogodit će se upravo to jer ako kao primjer uzmete samo zajedničko gledanje televizije, Vision Pro automatski briše taj moment zajedništva. 

Osim toga, daleko “neimerzivniji” pametni telefoni već su nas pretvorili u zombije koji neprestano bulje u zaslone. Što mislite da će se dogoditi s tehnologijom koja nam dopušta da svijet oko sebe isključimo kad god to poželimo? Malo je nove tehnologije koja istovremeno djeluje toliko impresivno i daje toliko snažnu Black Mirror vibru. 

Ipak, legitimno pitanje je predstavlja li Vision Pro zaista prozor u budućnost ili samo nešto što će se pretvoriti u Appleov veliki promašaj.