Nedavno lansirana

Bosanci kreirali aplikaciju koja povezuje vozače širom Evrope

truckersapp tim
Foto: Biznisinfo.ba

Tim vrhunskih mladih inženjera radio je 18 mjeseci na programiranju, uz dodatna dva mjeseca testiranja u stvarnim uslovima sa 50 vozača, kaže Spahić

Tim domaćih stručnjaka kreirao je aplikaciju koja bi trebala pomoći vozačima širom Evrope, a kasnije i u Americi. Aplikacija je nedavno lansirana i već bilježi odlične rezultate i veliki broj preuzimanja.

Iza svega stoje Mirnes Spahić iz Gračanice koji živi u Austriji i sarajevska firma AppDelegate. Spahić za BiznisInfo.ba ekskluzivno govori o ovom zanimljivom projektu.

– Prije četiri godine, započela je ideja za TruckersApp. Primijetio sam na tržištu nedostatak platforme koja bi povezala vozače, bez obzira na to voze li kamione od 40 tona ili kombije do 3,5 tona. Kako bih bolje razumio izazove s kojima se vozači suočavaju na putu, uradio sam anketu među gotovo 1.500 vozača. Rezultati ankete nadahnuli su glavnu funkciju aplikacije: SOS opciju za brzu pomoć – priča Spahić za portal Biznisinfo.ba.

Nakon detaljnog istraživanja tržišta, koje je trajalo oko dvije godine, započeo je razvoj aplikacije. Kao prvo je uradio sam dizajn i brendirao aplikaciju. Nakon toga kreće u potragu za firmom koja će to programirati i implementirati na mobilne uređaje.

– Odabrao sam mladu sarajevsku firmu AppDelegate, koja je specijalizirana za izradu mobilnih aplikacija. Tim vrhunskih mladih inženjera radio je 18 mjeseci na programiranju, uz dodatna dva mjeseca testiranja u stvarnim uslovima sa 50 vozača. U ovom procesu programiranja uloženo je više od 10.000 sati rada, s angažmanom minimalno šest osoba u svakom trenutku – ističe sagovornik.

Posebno mu je, kako navodi, drago što je ova inovativna aplikacija realizovana od strane domaće firme, što naglašava kvalitet naše domaće IT industrije.

U oktobru 2023., prije nego što su aplikaciju lansirali na tržište, Spahić je osnovao Truckwise Innovations GmbH u Grazu, Austrija, pod čijim krovom se nalazi TruckersApp. Pred kraj prvog razvojnog ciklusa, uspostavio je partnerstvo s AppDelegateom kako bi nastavili zajednički razvoj aplikacije.

– Kao što je inicijativno zamišljeno, TruckersApp je društvena mreža za vozače kamiona. Korisnici mogu izraditi svoje profile, dodavati prijatelje i pratiti njihovu lokaciju na karti. S obzirom na to da vozači često provode duže vrijeme na putu, često i duže od tri sedmice, osjećaju se usamljeno i teško pronalaze društvo. Ova funkcija omogućuje im da vide gdje su njihovi prijatelji kolege i tako planiraju zajedničke pauze – pojašnjava Spahić.

Jedna od ključnih funkcija je SOS dugme koji omogućuje vozačima da brzo zatraže pomoć od drugih korisnika u blizini za probleme poput praznog akumulatora, problema s gumom ili pak ne mogu pronaći parking. Primjer: vozač može bilo kada i bilo gdje zatražiti pomoć, ne samo od svojih prijatelja, nego i od svih korisnika aplikacije koji se nalaze u blizini.

– Tako npr. ako vozač ima neki manji kvar, slanjem SOS-a može se vrlo lako desiti da našem vozaču iz BiH pomoć ponudi kolega iz Turske, Poljske ili Slovačke. Obavijest dolazi putem notifikacije da kolega treba pomoć a oni koji imaju vremena i nalaze se u blizini nude pomoć odgovorom na taj SOS. Uz to, aplikacija ima i messenger za dopisivanje – priča Spahić.

TruckersApp je već postigao značajan uspjeh nakon što je lansiran na tržište 16. januara ove godine. Dostupan je za platforme Android i iOS.

– Od 25.01. pa do danas, s malim marketinškim naporima i ulaganjem, već imamo preko 3.000 aktivnih korisnika. Dostupni smo u 43 države, a aplikacija je prevedena na 8 jezika (bosanski, hrvatski, srpski, engleski, njemački, turski, poljski i italijanski). Ostali jezici su u pripremi. Planiramo se kasnije pojaviti i na tržištu Sjeverne Amerike. Mi smo već počeli da radimo na 2. fazi. Nastavljamo razvoj aplikacije s fokusom na Job Portal i biznis profil za firme – navodi.

Što se tiče biznis profila, ovaj alat će ponuditi firmama kako bi im olakšali kontakt i komunikaciju sa vozačima unutar njihove kompanije. Alate biznis profila će prilagoditi tačno onako kako to bude željela firma.

Nekoliko firmi iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije već je izrazilo potrebu za ovakvim profilom unutar aplikacije.

Treća faza izrade aplikacije, koja je planirana za Q1/2025, dobit će PRO verziji kako za vozače tako i za kompanije koje se bave transportom.

– Naš cilj je da budemo lideri na polju komunikacije u krugu vozača kamiona i vodeći alat za internu pomoć na cesti. Otvoreni smo i za potencijalne investitore koji prepoznaju potencijal naše aplikacije – zaključuje Spahić.

Inače, Spahić je rođen u Gračanici. Godine 2009. dolazi u austrijski grad Graz da nastavi studij mašinstva. Nakon završetka studija ostaje u Austriji, započinje raditi i osniva porodicu. Otac je dvoje djece. Često je u Bosni, kako zbog poslovnih obaveza, tako i zbog posjeta rodnom kraju.