Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASA

Četiri astronauta iz četiri zemlje krenula su prema ISS-u

svemirska letjelica nasa spacex
Foto: NASA

Svemirska letjelica Dragon autonomno će pristati na ISS u nedjelju ujutro, a ovo je sedma misija koju SpaceX obavlja za NASA-u

Međunarodna četveročlana posada koja predstavlja četiri zemlje nalazi se u orbiti nakon uspješnog lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu. Posadu su lansirali u subotu rano ujutro iz svemirskog centra Kennedy na Floridi na raketi SpaceX-a, prenosi portal 24sata.hr.

Raketa Falcon 9 lansirala je svemirsku letjelicu Dragon u orbitu, a prema ISS-u lete astronaut NASA-e Jasmin Moghbeli, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Andreas Mogensen, astronaut Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) Satoshi Furukawa i kosmonaut Roscosmosa Konstantin Borisov.

-Crew-7 je sjajan primjer snage američke domišljatosti i onoga što možemo postići kada radimo zajedno – rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

-Na stanici će posada provesti više od 200 naučnih eksperimenata i tehnoloških demonstracija kako bi se pripremili za misije na Mjesec, Mars i dalje, a sve to u korist čovječanstva na Zemlji. Partnerstvom sa zemljama širom svijeta NASA angažira najbolje naučne umove kako bi omogućila naše hrabre misije i jasno je da možemo učiniti više, i možemo naučiti više, kada radimo zajedno – rekao je Nelson.

Tokom Dragonovog leta, SpaceX će pratiti niz automatskih manevara svemirske letjelice iz svog centra za kontrolu misije u Hawthorneu u Kaliforniji, a timovi NASA-e pratit će operacije svemirske stanice tokom cijelog leta iz Centra za kontrolu misije u svemirskom centru agencije Johnson u Houstonu.

Nazvana Endurance, svemirska letjelica Dragon autonomno će pristati na svemirski otvor modula Harmony postaje tokom jutra u nedjelju, 27. augusta.

Eksperimenti koje će ova posada obaviti uključuju prikupljanje uzoraka mikroba s vanjske strane svemirske stanice, prvo istraživanje ljudske reakcije na različita trajanja svemirskih letova i istraživanje fizioloških aspekata spavanja astronauta. Ovo su samo neki od naučnih eksperimenata i tehnoloških demonstracija koje će se odvijati tokom njihove misije.