Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POSLJEDNJI PRIMJERAK

Dizel je mrtav: Veliki evropski proizvođač nakon 45 godina donio najtežu odluku

volvo tvornica
Foto: Volvo

‘Električni pogonski sklopovi su naša budućnost i bolji su od motora s unutarnjim izgaranjem‘

Volvo je upravo proizveo svoj posljednji automobil pokretan dizelskim motorom. Marka u vlasništvu kineskog Geelyja ispunila je tako obećanje da od ove godine više neće prodavati dizelske automobile, a sve u cilju potpunog prelaska na struju do 2030. godine.

Posljednji dizelaš koji je sišao s proizvodnih traka tvornice Torslanda je XC90, a jubilarni primjerak bit će izložen u muzeju World of Volvo u Göteborgu.

‘Električni pogonski sklopovi su naša budućnost i bolji su od motora s unutarnjim izgaranjem: stvaraju manje buke, manje vibracija, manje troškova servisiranja za naše klijente i nulte emisije iz ispušne cijevi, rekao je Jim Rowan, izvršni direktor Volva.

Potpuno smo usredotočeni na stvaranje širokog portfelja vrhunskih, potpuno električnih automobila koji isporučuju sve što naši kupci očekuju od Volva – i ključni su dio našeg odgovora na klimatske promjene‘.

Potražnja za dizelašima u Europi je počela padati nakon skandala Volkswagen grupe s lažiranjem emisija štetnih plinova. Osim toga, stroži propisi o emisijama tjeraju proizvođače automobila da postupno odustaju od dizelskih motora.

Ulaganja u usklađivanje dizela sa strožim zakonodavstvom EU-a bila bi skupa, a budući da potražnja opada, nema smisla trošiti novac na motore koji ‘umiru‘.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) tvrdi da je tržišni udio dizela u Evropi pao sa 16,4 posto u 2022. na 13,6 posto u 2023.

Potpuno električna vozila lani su bila popularnija s udjelom od 14,6 posto, dok su plug-in hibridi činili 7,7 posto.

Najprodavaniji su benzinski automobili s 35,3 posto, a iza njih hibridi koji su zauzeli 25,8 posto udjela.