Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska prijestolnica luksuza

Dubai nabavlja flotu letećih automobila, u upotrebi najkasnije za dvije godine

leteci automobil
Foto: Screenshot/ Instagram

Naručilac je „Aviterra“, kćerka firma avio-kompanije „Jetex“, čiji je plan da stanovnicima Emirata ponudi rješenje za lako stizanje do željene destinacije

Kompanija “Aviterra” iz Dubaija naručila je više od 100 letećih automobila Liberty koji će prevoziti stanovnike svjetske prijestolnice luksuza kada budu u upotrebi 2025, najkasnije 2026. godine.

Holandski „PAL-V“, koji će napraviti i isporučiti u Dubai dvosjede konstruisane da se kreću po zemlji, ali i da se po potrebi pretvore u letjelice, ugovor o isporuci letjelica nazvao je istorijskim.

Naručilac je „Aviterra“, kćerka firma avio-kompanije „Jetex“, čiji je plan da stanovnicima Emirata ponudi rješenje za lako stizanje do željene destinacije.

Lamborghini ima novi logo

Recept je poznat


Lamborghini ima novi logo

Muhanad Vada, generalni direktor „Aviterre“, navodi da je riječ o automobilu koji može da se parkira na običnom parkingu.

„Moći ćete da ga vozite po tlu i moći ćete da pretvorite ovaj automobil u leteće vozilo u roku od dvije minute. Potrebna mu je pista, to jest put od 120 metara da bi mogao da poleti i popeće se do maksimalnih 3.400 metara. Po slijetanju, možete ga voziti kao normalan automobil do svoje kuće ili drugog odredišta. Koristiće isto gorivo koje se koristi za obične automobile. Dakle, to je vožnja automobila sa motorom aviona po putu“, objasnio je Vada u intervjuu za Khaleej Times, prenosi RTS.

Leteći auto poboljšava fleksibilnost putovanja

„PAL-V Liberty“, poznat kao prvi pravi leteći automobil na svijetu zbog toga što je kombinacija žiroplana i automobila, rješava potrebu da se putuje nezavisno od zakrčenih puteva i poboljšava fleksibilnost putovanja.

Sa dometom od 500 kilometara i maksimalnom brzinom od 180 kilometara na sat, ovaj leteći auto skraćuje vrijeme putovanja na posao ili bilo koju drugu destinaciju.

Dubai i Abu Dabi preuzimaju vodeću ulogu u rejšavanju izazova takozvane posljednje milje, to jest stizanja do finalne destinacije koja je udaljenija od aerodroma i do nje se ne može stići komercijalnim ili privatnim letovima.

Nedavno je Dubai potpisao ugovor i sa američkom kompanijom „Joby Aviation“ da bi u narednih šest godina upravljala sektorom vazdušnih taksi vozila.

Specijalna obuka za vozače-pilote

Vada otkriva da će se njihovi leteći automobili u početku koristiti za privatnu i državnu upotrebu, ali, prije toga budući vozači (ili piloti) ovakvih vozila moraće da prođu specijalnu obuku u trajanju od nekoliko mjeseci.

„Moramo da budemo sigurni da su ljudi dobro obučeni i da treba da budu vlasnici licence privatnih pilota“, naglasio je Vada dodajući da je vozilo u procesu sertifikacije.

„Očekujemo da će ovaj leteći automobil biti predstavljen krajem 2025. ili tokom 2026. godine, što zavisi od procesa certifikacije od strane Generalne uprave za civilno vazduhoplovstvo UAE“, istakao je direktor „Aviterre“ precizirajući da će vozila najprije proći certifikaciju Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (Iata) i Evropske agencije za bezbjednost u vazduhoplovstvu.

Komentarišući cijenu naručenih letećih automobila, Muhanad Vada je rekao da će vozilo koštati gotovo kao 10 odsto vožnje helikopterom, a operativni troškovi takođe neće prelaziti 10 odsto vrijednosti helikoptera.