Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upozorenje

Eksperti: Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja čovječanstva

umjetna
Foto: Unsplash
Ilustracija

Geoffrey Hinton, takozvani “kum umjetne inteligencije”, koji je ranije upozorio na rizike od superinteligentne umjetne inteligencije, također je podržao poziv

Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja čovječanstva, upozoravaju stručnjaci među kojima su čelnici OpenAI-ja i Google Deepminda. Deseci su podržali izjavu objavljenu na web stranici Centra za AI sigurnost, prenosi Federalna.ba.

“Ublažavanje rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenom nivou kao što su pandemije i nuklearni rat”, stoji u izjavi. Ali drugi kažu da su strahovi prenapuhani.

Sam Altman, izvršni direktor ChatGPT proizvođača OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda i Dario Amodei iz Anthropica, svi su podržali izjavu.

Geoffrey Hinton, takozvani “kum umjetne inteligencije”, koji je ranije upozorio na rizike od superinteligentne umjetne inteligencije, također je podržao poziv.

Međutim, neki stručnjaci vjeruju da su strahovi da će umjetna inteligencija iskorijeniti čovječanstvo nerealni i da odvraćaju pozornost od problema kao što je pristranost u sustavima koji već predstavljaju problem.