Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Diaspora Invest"

Elektrotehnički fakultet predvodi diskusiju o primjeni umjetne inteligencije u BiH

elektrotehnicki fakultet diaspora invest

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu nedavno je najavio pokretanje novog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom “Data Science and Artificial Intelligence”

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa USAID projektom “Diaspora Invest” organizovao je diskusiju o potencijalu za razvoj i primjenu umjetne inteligencije (AI) u Bosni i Hercegovini.

Učesnici panela Ned Lomigora (387labs), Haris Bašić (WiseScore) i Amila Akagić (ETF) govorili su o perspektivama za poslovni sektor i akademsku zajednicu u ovoj oblasti.

–  Važno je da domaće kompanije iskoriste međunarodne istraživačke projekte, da prate informacije i pronalaze odgovore na to šta su zapravo prednosti koje imamo ovdje. Imamo mnogo prilika gdje su ljudi napravili iskorak, i da učimo od njih, istovremeno u AI istraživanjima stvari možemo posložiti na puno lakši način ovdje u BiH nego na drugim mjestima – rekao je Haris Bašić iz WiseScorea.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu nedavno je najavio pokretanje novog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom “Data Science and Artificial Intelligence” (DSAI). DSAI je trogodišnji dodiplomski studijski program koji nudi inovativne kurseve iz oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije. Taj program je osmišljen s ciljem da pruži studentima temeljno znanje, praktične vještine i teorijsko razumijevanje ključnih ideja u oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije, omogućavajući im da postanu stručnjaci u ovim važnim područjima tehnologije.

– Dosta profesora na ETF-u učestvuje u razvoju algoritama umjetne inteligencije. Investiramo dosta vremena u praćenje trendova, te se radujemo prilikama za saradnju sa privatnim sektorom. Razvoj novih AI algoritama je veoma ubrzan, a većina znanja nalazi se u naučnim radovima. Studenti su također veoma zainteresovani da rade na konkretnim problemima, adresiraju izazove, i na taj način steknu potrebno iskustvo. Partneri iz industrije trebaju razmišljati o uključivanju studenata u realizaciju projekata. Transfer znanja iz akademije ka industriji, i industrije ka akademiji treba osnažiti. Samo tako možemo rasti – kazala je Akagić.

Eksperti iz prakse vjeruju da Bosna i Hercegovina i region imaju svoju šansu u globalnoj utakmici.

– Naša kompanija i WiseScore su uspostavili partnerstvo, AI centar, sa Elektrotehničkim fakultetom (ETF) za razvoj AI tehnologija, kao što su napredne AI aplikacije, kao i istraživački i razvojni rad na dizajnu čipova, robotici i osnovnim modelima. Povezani smo s vrhunskim akademskim institucijama i kompanijama u SAD-u i Evropi, koje će doprinositi finansiranju i sarađivati na raznim projektima zajedno s našim centrom. Dijaspora BiH u raznim zemljama, sa stručnim znanjem u AI, igrat će ključnu ulogu u razvoju ove inicijative – rekao je Lomigora iz 387labs.

Učesnici današnje diskusije su pozvali i na potrebu uspostavljanja nacionalne strategije za AI, kako bi zemlja uhvatila korak sa izazovima u narednom periodu, saopćeno je iz USAID projekta “Diaspora Invest”.