Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

planovi eu

Evropski zakonodavci će podržati prva svjetska pravila o vještačkoj inteligenciji

umjetna inteligencija
Foto: Unsplash

Iako planovi EU datiraju još od 2021. godine, nacrt pravila je postao hitniji kada je ChatGPT eksplodirao na sceni prošle godine, pokazujući vrtoglav razvoj umjetne inteligencije i moguće rizike

Zastupnici u Evropskom parlamentu glasat će u srijedu za početak pregovora za odobravanje prvih sveobuhvatnih pravila na svijetu o sistemima umjetne inteligencije kao što je ChatGPT, s ciljem suzbijanja potencijalne štete uz njegovanje inovacija, javlja AFP.

Iako planovi EU datiraju još od 2021. godine, nacrt pravila je postao hitniji kada je ChatGPT eksplodirao na sceni prošle godine, pokazujući vrtoglav razvoj umjetne inteligencije i moguće rizike.

Sve je veća i buka za regulacijom vještačke inteligencije preko Atlantika, kako raste pritisak na zapadne vlade da brzo djeluju u, kako neki opisuju, bici za zaštitu čovječanstva.

Dok zagovornici umjetne inteligencije pozdravljaju tehnologiju zbog toga kako će transformirati društvo, uključujući posao, zdravstvenu zaštitu i kreativne aktivnosti, drugi su užasnuti njenim potencijalom da potkopa demokratiju.

Nakon usvajanja u parlamentu EU, zvaničnici kažu da će pregovori o konačnom zakonu sa 27 država članica bloka početi gotovo odmah.