Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslali su objašnjenje

Ferrari ukida navigacijski sistem iz ponude, poznato i zašto: Ne moće čak ni uz doplatu

ferrari
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Navigacijski sistemi su izgubili na ekskluzivnosti, ali ne i na upotrebljivosti

Iako se cijena najjeftinijeg Ferrarija kreće u stotinama hiljada (eura), navigacija se više neće nuditi na novim automobilima, čak ni uz doplatu.

To prije svega vrijedi za novije modele 12cilindri i Purosangue, a poslano je i objašnjenje iz Ferrarija. Iako je navigacija dugi niz godina bila simbol luksuza u automobilu, dolaskom pametnih telefona ona je postala daleko pristupačnija. 

Navigacijski sistemi su izgubili na ekskluzivnosti, ali ne i na upotrebljivosti. Danas nude više informacija nego ikad prije, posebno one koje se koriste na mobilnim telefonima. Toga su svjesni i u Ferrariju, čije automobile vlasnici ionako voze samo povremeno. 

“Učinili smo to jer mislimo da je telefon i fantastično ogledanje telefona najjednostavnija mogućnost i najažuriraniji sistem”, rekao je Ferrarijev šef marketinga Emanuele Carando za Drive. “Naši se automobili ne koriste svakodnevno i ne želimo da naši klijenti svaki put kad voze svoj Ferrari saznaju kakvu vrstu sistema moraju koristiti. Imaju telefon, imaju svoj Apple i Google Maps ili što već.”

I doista, kada ste zadnji put koristili ugrađenu satelitsku navigaciju u automobilu, umjesto da uključite telefon i koristite Apple CarPlay ili Android Auto? Kupci novih Ferrarijevih modela neće imati drugog izbora nego koristiti svoj telefon za navigaciju.