Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

augmented reality

Google je ugasio još jedan poznati projekat

Foto: Twitter

Kompanija je izabrala da se u budućnosti fokusira na AR softver

Google je ugasio projekat, koji je interno bio poznat kao “Iris”, a pokrenut je kako bi kreirao naočare za proširenu realnost (augmented reality – AR), izvještava Business Insider.

Tehnološki gigant je na razvoju naočara radio nekoliko godina, ali je navodno stopirao razvoj Irisa nakon brojnih otpuštanja i reorganizacije u kompaniji prethodnih mjeseci.

Još jedan bitan razlog, koji je doveo do ove odluke Googlea, jeste odlazak Klaya Bavora iz kompanije, bivšeg šefa za AR i VR.

Mijenjali strategiju

Pored toga, Google je uporno mijenjao svoju strategiju za Iris naočare, što je bio izvor frustracije za članove tima koji su radili na projektu.

Informacije, koje su bile dostupne prethodnih godina, su sugerisale da bi Google ovaj AR uređaj mogao da objavi 2024. godine. Iris Ar naočare su trebale da izgledaju kao par klasičnih naočara.

Iako je kompanija prestala da radi na svom AR hardveru, ističe se da Google ne odustaje od svojih AR ambicija. Umjesto hardvera, Goofle je odlučio da se fokusira na kreiranje “Android for AR” ekosistema.

Plan Googlea je da primijeni isti poslovni model koji koristi za svoje mobilne platforme i licencira svoj AR softver proizvođačima.