Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliko čišćenje

Google najavio da će izbrisati hiljade, možda i milione računa na Gmailu

Foto: Unsplash
Ilustracija

Tehnološki je div ovu promjenu najavio na svom blogu uz objašnjenje da će ovo učiniti primarno iz sigurnosnih razloga

Google je najavio veliko ažuriranje u kojem će trajno izbrisati hiljade, a potencijalno i milione računa ako se nisu koristili od 2021. Čišćenje će obuhvatiti Gmail, Drive i Photos račune koji nisu korišteni, odnosno na koje se korisnici nisu prijavljivali najmanje dvije godine.

Tehnološki je div ovu promjenu najavio na svom blogu uz objašnjenje da će ovo učiniti primarno iz sigurnosnih razloga, s obzirom na to da su stariji računi obično lakše mete za neželjenu poštu, krađu identiteta i otmicu.

“Naša interna analiza pokazuje da računi koji se ne koriste imaju deset puta manju vjerovatnoću da će imati postavljenu verifikaciju u dva koraka nego aktivni računi”, navodi se u objavi, prenosi Index.hr.

Kako spasiti račun?

“Što znači da su ovi računi često ranjivi, a nakon što je račun ugrožen, može se koristiti za bilo šta, za krađu identiteta ili za neželjeni, pa čak i zlonamjerni sadržaj.”

Samo privatni računi će biti izbrisani, a oni koji su povezani s organizacijama poput škola i kompanija sigurni su od brisanja. Iz Googlea su otkrili i da će ažuriranje početi ove sedmice, ali nijedan račun neće biti izbrisan do decembra 2023.

“Mjesecima prije brisanja računa slat ćemo više obavijesti, i na adresu e-pošte računa i na adresu e-pošte za oporavak (ako je navedena).”

Korisnici mogu izbjeći brisanje tako što će samo pročitati e-poštu poslanu na račun ili pogledati YouTube video dok su prijavljeni.