Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bard

Googleov AI chatbot Bard od sada dostupan u Evropi i Brazilu

bard
Foto: Screenshot/ YouTube

“Bard je sada dostupan u većem dijelu svijeta i na raznim jezicima”, napisali su na blogu Bardov voditelj proizvoda Jack Krawczyk i potpredsjednik Amarnag Subramanya.

Google je u četvrtak objavio da je njegov AI chatbot Bard sada dostupan u još oko 50 zemalja, uključujući svih 27 zemalja Evropske unije i Brazil.

Američki tehnološki div predstavio je Bard u februaru, ali je odgodio njegovo objavljivanje u Evropskoj uniji jer blok planira regulirati umjetnu inteligenciju zbog zabrinutosti oko rizika povezanih s brzo rastućom tehnologijom.

Google se utrkivao da sustigne rivala Microsofta, koji je požurio integrirati moći slične ChatGPT-u u široku lepezu svojih proizvoda, uključujući i pretraživač Bing.

-Bard je sada dostupan u većem dijelu svijeta i na raznim jezicima – napisali su na blogu Bardov voditelj proizvoda Jack Krawczyk i potpredsjednik Amarnag Subramanya.

Naveli su da kao dio odvažnog i odgovornog pristupa umjetnoj inteligenciji, proaktivno su sarađivali sa stručnjacima, kreatorima politika i regulatorima privatnosti na ovom proširenju, navodi France 24.

Kompanija Google je saopćila da će uključiti povratne informacije korisnika i poduzeti korake za zaštitu privatnosti i podataka ljudi dok proširuje pristup Bardu.

Ovaj Googleov AI alat se sada može koristiti na više od 40 jezika uključujući arapski, kineski, njemački, hinduski i španski. Prethodno je bio dostupan na tri jezika – engleskom, japanskom i korejskom.

Google je također najavio nove karakteristike, uključujući primanje audio odgovora od Barda ili odgovora u pet različitih stilova: jednostavnom, dugom, kratkom, profesionalnom ili ležernom.

Još jedna nova krakteristika omogućuje korisnicima učitavanje fotografija koje Bard može analizirati radi informacija.

Prošli je mjesec Evropski parlament je podržao nacrt zakona koji će biti temelj za prva svjetska sveobuhvatna pravila za umjetnu inteligenciju.