Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zimska sezona

Građani u BiH već kupuju zimske gume, prodavci otkrili trenutne cijene

gume vulkanizer
FOTO: Pixsell
Ilustracija

“Ako kupe kod nas, besplatna im je montaža, a ukoliko je u pitanju samo zamjena, cijene se kreću od osam do 25 KM po točku”

Zimska oprema na automobilima u BiH obavezna je od 1. novembra, a u radnjama koje se bave prodajom i montažom guma potvrdili su za Nezavisne novine da je posljednjih dana počelo interesovanje za prodaju zimske opreme, ali i zamjenu guma na četvorotočkašima.

U nekoliko auto-salona i vulkanizerskih radnji kazali su da je došlo do pojeftinjenja guma, ali kako kažu, ne mnogo.

Iz tržnog centra “Centrum” kazali su da se posljednjih dana dosta ljudi interesovalo za kupovinu zimskih guma, te da su cijene nešto niže niže nego lani.

Zamjena guma od 10 do 20 KM

“Cijene se kreću od 95 do 105 KM, zavisno od proizvođača i veličine gume”, kazali su iz “Centruma” za “Nezavisne novine”.

U vulkanizerskoj radnji “Stop” u Banjaluci su potvrdili da su već primjetne gužve za postavljanje zimskih guma, koje su počele prije tri-četiri dana, te da u narednim danima, kako je najavljena promjena vremena, očekuju pravu navalu.

“Što se tiče cijena, ona zavisi od proizvođača, ali i od veličine gume, pa tako 13 koštaju od 100 do 130 KM, 15 koštaju 125 KM i 16 koštaju 140 KM”, kazali su u ovoj radnji.

Dodaju da cijene zamjene guma iznose od 10 do 20 KM, te da u samom piku sezone građani se moraju naručiti dva-tri dana ranije da bi dobili termin.

Iz jedne prnjavorske vulkanizerske radnje ističu da su cijene pojedinih profila guma niže u odnosu na prethodnu godinu.

“Nisu svi profili pojeftinili, već samo određeni i cijena je niža od šest do sedam maraka”, rekli su u ovoj radnji.

Kako ističu, vozači se već raspituju o cijenama i terminima, a veliki broj vlasnika automobila je već i montirao gume za predstojeću zimu.

Iz “Energyja” Gradiška ističu da su kod njih nešto niže cijene guma nego prethodnih godina.

“Veliki broj naših građana već kupuje gume i ako kupe kod nas, besplatna im je montaža, a ukoliko je u pitanju samo zamjena, cijene se kreću od osam do 25 KM po točku”, kazali iz “Energyja”.

I u Sarajevu građani kupuju zimsku opremu.

Cijene kao i prethodne godine

“Cijene guma ove godine iste su kao prethodne. Zasad nije neka gužva, ali ima kupaca koji kupe i odmah montiraju gume u želji da ne upadnu u gužve koje će nastupiti u narednom periodu kada su u pitanju montaže”, kažu iz “Makbel guma” iz Sarajeva.

Goran Bošnjak iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS kaže da je bitno zamijeniti ljetne pneumatike zimskim, te ističe da od 1. novembra do 1. aprila sljedeće godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uslove.

“Ako nemate zimske gume, onda je obavezno nošenje lanaca”, kaže Bošnjak te apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajne propise.

Kako kaže, za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.