Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"meta"

Šta se na Facebooku i Instagramu dešava s objavama o ratu Izraela i Hamasa?

facebook palestina
FOTO: Društvene mreže

Greška na Instagramu podjednako je uticala na račune širom svijeta – ne samo na ljude koji su pokušavali objavljivati o onome što se događa u Izraelu i Gazi, tvrde iz Mete

Vlasnik Mete, odnosno platforme Facebook uveo je privremene mjere za ograničavanje “potencijalno nepoželjnih ili neželjenih komentara” na objave o ratu Izraela i Hamasa.

Meta je rekla da će promijeniti zadanu postavku za korisnike koji mogu komentirati nove i javne objave na Facebooku koje su izradili korisnici “u regiji” samo na svoje prijatelje i sljedbenike, poručila je Meta u ažuriranom postu na blogu.

Glasnogovornik Mete odbio je precizirati kako je kompanija definirala regiju.

“Korisnici se mogu isključiti i promijeniti postavku u bilo kojem trenutku, saopštili su iz kompanije.

Društvena mreža dodala je da će onemogućiti mogućnost da se vide prvi ili nekoliko prvih komentara na objave dok se pomiče Facebook feed.

Kažu da su popravili grešku na Instagramu

Ranije ove sedmice, neki korisnici koji su objavljivali postove podrške Palestini ili Palestincima u Gazi optužili su Metu da potiskuje njihov sadržaj. Meta označava Hamas kao “opasnu organizaciju” i zabranjuje sadržaj koji veliča tu oružanu grupu.

Mondoweiss, web stranica s vijestima koja pokriva ljudska prava Palestinaca, objavila je 10. oktobra na društvenoj mreži X da je Instagram dvaput suspendirao profil njihovog video dopisnika. Drugi korisnici Instagrama izvijestili su da njihovi postovi i priče o Palestini nisu dobivale preglede.

Meta je rekla da je popravila grešku na Instagramu koja je uzrokovala da se ponovno objavljeni sadržaj ne prikazuje ispravno u storyju korisnika, koja nestaje nakon 24 sata.

“Ova greška podjednako je uticala na račune širom svijeta – ne samo na ljude koji su pokušavali objavljivati o onome što se događa u Izraelu i Gazi – i nije imala nikakve veze s temom sadržaja”, rekao je Meta.