Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"P3 Group"

Lotus Emeya nakon samo 10 minuta punjenja doda 310 km dosega

lotus emeya
FOTO: Lotus Cars

Uz Lotus, na testu je bilo još devet modela, među kojima je i nekoliko posebno zanimljivih poput električnih aduta Mercedesa i BMW-a te neizostavnog Tesle i nove Kije EV9

Iako su neki električni bolidi najavljeni s ogromnim snagama punjenja, neovisan test pokazao je realne vrijednosti.

Svima je jasno kako su električni automobili izuzetno brzi, posebno u pogledu ubrzanja. Međutim, jedna od mana ipak je vezana uz brzinu, a to je brzina punjenja baterija.

Ipak, među njima se jedan automobil ističe. Kako pokazuje neovisno istraživanje koje je proveo P3 Group, danas postoji nekoliko automobila koji će u manje od 20 minuta na punjaču osigurati 300 km dosega. Među njima je najuspješniji Lotus s osjetno boljim rezultatom.

Snaga punjenja preko 400 kW!

Ovdje ne mislimo na njihov hipersportski model koji performansama (i cijenom) konkuriše Neveri, već o modelu Emeya. I ovaj je Lotus jako brz, ali ono što je ovdje bitno je da se baterija od 102 kWh puni od 10 do 80% kapaciteta za samo 14 minuta.

Priključen na DC punjač snage čak 400 kW, ovaj automobil je postigao maksimalnu snagu punjenja od 402 kW te prosječnu snagu (brzinu) punjenja od 331 kW. Impresivno, s obzirom na to da danas električni automobili u prosjeku nude snage ispod 200 kW.

Nažalost, u ovom testu nije obuhvaćen Porsche Taycan s deklarisanom maksimalnom snagom punjenja od 320 kW, kao ni Nevera za koju proizvođač tvrdi da može podnijeti snage do 500 kW.

Uz Lotus, na testu je bilo još devet modela, među kojima je i nekoliko posebno zanimljivih poput električnih aduta Mercedesa i BMW-a te neizostavnog Tesle i nove Kije EV9. Upravo je korejski proizvođač iznenadio jer usprkos 800-voltnoj arhitekturi nije postigao značajne snage punjenja.

punjenje elektricnih automobila 2

U svakom slučaju, posebno je zanimljivo vidjeti krivulje punjenja. Lotus s vremenom gubi prednost, ali ipak ostaje iznad konkurencije u svim fazama. Tako možemo vidjeti kineski XPeng koji starta snažno, a zatim nakon određenog vremena snaga punjenja rapidno pada.

Lotus najbliže fosilcima

Što sve u praksi znači, najbolje govori podatak kako će Lotus Emeya nakon samo 10 minuta na punjač dodati 310 km dosega. Naravno, jedini je problem pronaći ovako snažan punjač. S druge strane, automobili pogonjeni fosilnim gorivom pune spremnik goriva za manje od dvije minute.

punjenje elektricnih automobila

Još tri automobila nakon 10 minuta na punjaču dobivaju preko 200 km dosega, a vrlo blizu je i Tesla Model Y sa 193 km.

Zanimljivo je usporediti i rezultate dva najžešća konkurenta s njemačkim potpisom, Mercedesa i BMW-a. EQS je daleko uspješniji, na kraju je zauzeo 2. mjesto odmah iza Lotusa, dok je BMW na samom začelju. Jedini gori od bavarske krstarice je jeftini kineski BYD Atto 3.