Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Microsoft ukida podršku za Android aplikacije na Windowsima 11

microsoft unsplash
FOTO: Unsplash

Iako podrška službeno prestaje 2025., već od ove sedmice više neće biti moguće preuzeti Amazonovu trgovinu aplikacija u Microsoft trgovini

Mogućnost Windows Subsystem for Android (WSA) omogućava uređaju Windows 11 pokretanje Android aplikacija koje su dostupne u Amazon trgovini aplikacija. No, Microsoft je najavio kako prekida podršku za ovu mogućnost. Sve aplikacije i igre koje ovise o WSA više neće biti podržane od 5. marta 2025.

Ograničenja kreću ove sedmice

Microsoft je ovu vijest objavio na svojoj službenoj stranici. WSA je predstavljen 2021. za Windows 11, a kad je opcija konačno lansirana, neki su korisnici imali problema s Amazonovom trgovinom aplikacija, kao i s pojedinim aplikacijama. Dodatno, ponekad nisu morali niti koristiti Amazonovu trgovinu jer su potrebne aplikacije uredno nalazili u Microsoftovoj.

Za Engadget su iz Microsofta pojasnili: 

“Kako bismo mogli odgovarati na potrebe svojih korisnika, periodično ažuriramo svoju ponudu. To uključuje uvođenje novih tehnoloških inovacija i povlačenje drugih. Microsoft je i dalje otvorena platforma i ekosistem te ćemo nastaviti osiguravati najbolje iskustvo za Windows.”

Iako podrška službeno prestaje 2025., već od ove sedmice više neće biti moguće preuzeti Amazonovu trgovinu aplikacija u Microsoft trgovini. Također, razvojni programeri više neće moći slati nove aplikacije, no moći će ažurirati postojeće.