Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljska

Najmoćnija saobraćajna kamera do sada?! Snima sve prekršaje, čak i u gustom saobraćaju

kamera saobracaj
FOTO: Vitronic Machine Vision

Na kraju, mnoge kamere imaju ograničenja brzine koje mogu snimati. Ova kamera posustaje tek nakon 320 km/h

Tehnologija se nezaustavljivo i neprestano razvija pa ne zaostaje ni sistem saobraćajnih kamera. Poljska kompanija Vitronic Machine Vision, jedna od vodećih na ovom dinamičnom tržištu obuzdavanja neodgovornih vozača, nedavno je poljskoj saobraćajnoj policiji isporučila niz svojih novih uređaja. Nose ime Poliscan, a garantuju izvrsne performanse, piše HAK revija.

Prvo, u Vitronicu kažu da se njihove snimke ne mogu oboriti na sudu, odnosno da su svi aparati atestirani i precizni.

Drugo, s kućištem koje podsjeća na stup, kamere snimaju u svim smjerovima, a jedan mjerni sistem prati nekoliko saobraćajnih traka. 

Kamere mogu detektirati vozilo koje se približava i koje se udaljava, snimiti vozila koja se kreću jedno iza drugoga. Sve to osigurava besprijekorno snimanje prekršaja, čak i u gustom saobraćaju. 

Zahvaljujući tehnologiji laserskog mjerenja, nemoguće je zamijeniti vozila (krivo procijeniti) koja su prebrza, čak i ako voze paralelno. Na kvalitetu mjerenja ni na koji način ne utiču saobraćajni ili vremenski uslovi. Poljaci tvrde da je za raznovrsnost zaslužan laser, odnosno Lidar.

Vitronic svoj novi uređaj prodaje u tri konfiguracije, kao stup s nizom kamera, na tronošcu ili u kućištu koje podsjeća na stražnji dio kamp kućice.

Na kraju, mnoge kamere imaju ograničenja brzine koje mogu snimati. Ova kamera posustaje tek nakon 320 km/h.