Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

senzori tempomata

Novi Volkswagen automobili imaju “veliku manu”, dio koji vrijedi 800 eura lako je ukrasti

FOTO: Volkswagen

Vlasnici Volkswagena kojima su lopovi ukrali senzore tempomata iz automobila diljem Londona bijesni su i za krađe krive “loš dizajn” automobila.

Senzori, koji koštaju po oko 800 eura, postavljeni su iza oznake VW-a i popularna su meta lopova, piše Guardian. Posljednjih sedmica došlo je do velikog skoka u krađama senzora, a vozači diljem Londona prijavljuju krađe na društvenim mrežama.

Tara O'Driscoll iz Claphama rekla je da je postala žrtva krađe i da je čula za više od 50 drugih krađa u toj londonskoj četvrti otkako je na društvenim mrežama objavila svoje iskustvo. Rečeno joj je da će zamjena senzora na VW Golfu koštati oko 1.800 eura.

Volkswagen kaže da su krivi lopovi, a ne oni

“Svaki VW automobil u našem području koji ima ovaj senzor bio je meta. Čini se da je senzor jako skup i samo ga VW može kalibrirati da radi u vašem automobilu”, rekla je.

Ovaj senzor je ključan za adaptivni tempomat (ACC) jer mjeri udaljenost do vozila ispred i prilagođava brzinu vožnje u skladu s tim. Međutim, lako je dostupan jer ga drže samo tri vijka, piše Guardian.

Vlasnici VW-a prvi put su počeli prijavljivati ​​krađu senzora 2016. Vlasnici se pitaju zašto VW nije riješio ovaj problem. 

“Žao nam je što čujemo o problemima s kojima se suočava ova grupa kupaca i savjetovali smo im da je to, prije svega, stvar o kojoj sve žrtve trebaju razgovarati s lokalnom policijom. Čini se da je ovo problem lokaliziranog kriminala i nismo svjesni sličnih incidenata u drugim zemljama”, rekao je glasnogovornik Volkswagena.

Kompanija je rekla da ne vjeruje da se ovaj problem može pripisati nedostatku u dizajnu i da neće ponuditi nikakvu finansijsku pomoć vlasnicima.