Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ranjivost sistema

Robotaksi nema pojma šta je bandera. Zabio se direktno u nju

Foto: Screenshot Youtube/12 News

Istraga je pokazala da vozila mogu udariti u stupove u četiri scenarija

Nakon što je GM-ov Cruise prošle godine povukao svoje robotaksije iz SAD-a zbog niza nesreća, slične probleme sada ima i Googleov Waymo.

Njihova autonomna vozila ne prepoznaju rasvjetne stubove i slične objekte te ih ne znaju izbjeći. Zbog toga je Waymo opozvao 672 svoja autonomna automobila, prenosi Index.hr.

Problem je otkriven 21. maja kada je Waymo taksi u Phoenixu udario u drveni rasvjetni stub. Vozilo nije prevozilo putnike, ali je bilo znatno oštećeno. Istraga je pokazala da vozila mogu udariti u stupove u četiri scenarija, uključujući situacije gdje karta ne prikazuje rub ceste ili gdje sistem percepcije daje objektu nisku ocjenu oštećenja.

Waymo je razvio novo ažuriranje softvera kako bi poboljšao reakcije na fiksne objekte poput stubova i ažurirao svoje karte. Ovo ažuriranje već je primijenjeno na vozila, no ovaj incident pokazuje da smo još daleko od potpuno autonomne vožnje.

Nedavno je korisnik društvenih mreža objavio video gdje zaustavlja Waymo vozila koristeći majicu sa znakom “stop”, što dodatno ukazuje na ranjivost sistema.

Uprkos ažuriranjima, Waymo će i dalje morati nastaviti raditi na sigurnosti svojih autonomnih vozila kako bi izbjegli nesreće poput onih koje su mučile Cruise.