Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intenzivna svjetla

Smeta li vam zaslijepljenost kad vozite noću? Postoje neke stvari koje možete uraditi

voznja nocu
Foto: Unsplash/ Ilustracija

Oko 76 posto ispitanih vozača navelo je da ih svjetla vozila iz suprotnog smjera često ometaju, dok više od polovine ispitanika ističe problem odsjaja koji se noću reflektuje u njihovim retrovizorima

Većina vozača se suočava s problemom privremene zaslijepljenosti za vrijeme vožnje noću, izazvanog intenzivnim svjetlima drugih automobila i semafora, pokazuje nedavno istraživanje koje je sproveo britanski Auto klub AA.

Prema ovom istraživanju, oko 76 posto ispitanih vozača navelo je da ih svjetla vozila iz suprotnog smjera često ometaju, dok više od polovine ispitanika ističe problem odsjaja koji se noću reflektuje u njihovim retrovizorima.

Ne radi se samo o prednjim svjetlima vozila. Oko 25 vozača priznalo je da su bili zaslijepljeni svjetlima kočnica (štop-svjetlima) drugih vozila, dok se gotovo trećina požalila na zaslijepljenost semaforima, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji list.

Istraživanje naglašava četiri glavna razloga zbog kojih je zaslijepljenost sve veći problem na putevima i nudi sedam savjeta kako vozači mogu umanjiti efekte zasljepljujućih svjetala. Među vozačima, posebno su pogođeni mladi vozači starosti od 18 do 24 godine, od kojih je 70 posto reklo da ima problem sa zasljepljenjem, kao i znatan broj starijih vozača.

Izazovi su dodatno potencirani povećanom upotrebom LED svjetala u vozilima i na semaforima, koja su svjetlija i fokusiranija od tradicionalnih halogenih sijalica. To nije samo pitanje neugodnosti; povećava se broj vozača koji ograničavaju ili čak prestaju s noćnom vožnjom zbog poteškoća sa zasljepljenjem, što ima direktan uticaj na bezbjednost u saobraćaju i noćnu ekonomiju.

Većina vozača se suočava s problemom privremene zaslijepljenosti za vrijeme vožnje noću, izazvanog intenzivnim svjetlima drugih automobila i semafora, pokazuje nedavno istraživanje koje je sproveo britanski Auto klub AA.

Za borbu protiv ovog problema, preporučuje se niz mjera, uključujući sporiju vožnju noću, izbjegavanje direktnog gledanja u nadolazeća svjetla, održavanje čistoće šoferšajbne, adekvatno prilagođavanje retrovizora, korištenje naočala protiv odsjaja, korištenje kratkih svjetala kada je to moguće i redovnu proveru i prilagođavanje prednjih svjetala.

Ovo istraživanje naglašava važnost svijesti o problemu zaslijepljenosti i potrebu za proaktivnim koracima kako bi se osigurala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, posebno tokom vožnje noću.