Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fisker

Teslin konkurent na ivici bankrota

fisker
FOTO: fisker

Kompanija Fisker nedavno nije platila ratu kredita, zbog čega je vrlo vjerovatno da ide u smjeru bankrota, prema poglavlju 11

Američki proizvođač električnih automobila Fisker je pred bankrotom. Problemi sa slabom prodajom i sigurnosni propusti sada su se odrazili na likvidnost, piše Forbes. Baš kao i u Evropi, električna vozila nisu masovno prihvaćena ni u SAD-u. Cijene i infrastruktura im još ne idu u prilog. Čak i Tesla, koji je vodeći na tržištu, u zadnjem kvartalu zabilježio je pad prodaje od devet posto.

TheStreet.com je objavio kako je Fisker, jedan od najistaknutijih Teslinih konkurenata, na ivici bankrota. Kompanija nedavno nije platila ratu kredita, zbog čega je vrlo vjerovatno da ide u smjeru bankrota, prema poglavlju 11. To znači da bi nastavila poslovanje uz reorganizaciju koju moraju odobriti sud i kreditori.

Osim slabih prodajnih rezultata, imali su i sigurnosne probleme. Njihov SUV Fisker Ocean imao je problema s kočenjem, mijenjanjem brzina i otkazivanjem ručke za otvaranje vrata automobila.

Fisker je u 2023. godini proizveo 10.193 modela Ocean

Fisker je u 2023. godini proizveo 10.193 modela Ocean i isporučio ih 4.929. Kompanija je priznala zabrinutost zbog likvidnosti i rekla da radi na potencijalnoj transakciji koja je može spasiti.

“Fisker je u pregovorima s velikim proizvođačem automobila za potencijalnu transakciju koja bi mogla uključivati ​​ulaganje u Fisker, zajednički razvoj jedne ili više platformi za električna vozila i proizvodnju u Sjevernoj Americi”, navode iz kompanije. No priznaju kako nemaju jamstvo da će u tome biti uspješni.

Tvrtku Fisker osnovali su u Kaliforniji danski automobilski dizajner Henrik Fisker i njegova žena Geeta Gupta-Fisker. To je bio Fiskerov drugi pokušaj proizvodnje Fisker automobila s obzirom na to da je to radila i njegova prethodna kompanija. I ona je zapala u probleme, a potom i bankrot, nakon što je propala tvrtka A123 Systems od koje su nabavljali baterije.