Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drugo tromjesečje 2023.

U top 10 najprodavanijih telefona samo dvije kompanije

top 10 najprodavanijih telefona iphone
Foto: Unsplash

Apple je ostvario 85% globalne operativne dobiti pametnih telefona u tom kvartalu i postavio rekord u tom razdoblju

Prema najnovijim podacima koje je objavila kompanija Counterpoint, samo su dva proizvođača, Apple i Samsung, uspjela zadržati svoje pozicije među top 10 najprodavanijih telefona na globalnom tržištu tokom drugog tromjesečja 2023. godine. Pri tome je Apple osvojio prva četiri mjesta na listi.

Prema analizi kompanije Counterpoint, u drugom kvartalu 2023. godine Apple je blago pao na listi deset najprodavanijih, ali je zadržao dvocifreni udio na tržištu.

Osnovni modeli iPhonea (iPhone 14/13) bilježe godišnji rast prodaje u Sjevernoj Americi i Evropi, dok je model iPhone Pro ostvario rast u drugom kvartalu 2023.

Tržišni udio u Aziji i Evropi također je značajno porastao.

Kad je riječ o Samsungu, modeli A-serije postizali su poseban uspjeh u Aziji i Latinskoj Americi, s tim da su te dvije regije činile gotovo 60% svih deset najprodavanijih pametnih telefona iz A-serije u drugom tromjesečju 2023. Samsungov jedini ultrapremium proizvod u top 10, Galaxy S23 Ultra, ozbiljno je uticao na tržište Sjeverne Amerike i zapadne Evrope, koje zajedno čine gotovo dvije trećine ukupne svjetske prodaje uređaja iz serije Ultra.

Apple postavio rekord

Prema prethodno objavljenim podacima Counterpointa, u drugom tromjesečju 2023. prihod na globalnom tržištu pametnih telefona smanjio se za 8% na godišnjem nivou i za 15% na kvartalnom nivou. Uprkos tome, Apple i dalje drži vodeću poziciju u kategorijama “globalni prihodi od pametnih telefona” i “operativna dobit”.

Apple je ostvario udio od 45% u globalnim prihodima od pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine, što predstavlja povećanje od gotovo 3% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Također je ostvario 85% globalne operativne dobiti pametnih telefona u tom kvartalu i postavio rekord u tom razdoblju.