Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednje upozorenje

Velika čistka na Googleu: Od 1. decembra brišu se milioni naloga

google
Foto: Unsplash

Aktivnost Google naloga prikazuje se prema nalogu, a ne prema uređaju

Google je poslao obavještenje svojim korisnicima za 1. decembra, kada će se brisati mnogi korisnički nalozi.

Google je još jednom upozorio na 1. decembar 2023. kada će početi brisanje nekih Gmail naloga, piše Večernji.hr.

Riječ je o neaktivnim nalozima, a odnosi se na one koji nisu korišteni u periodu od dvije godine.

„Google zadržava pravo brisanja neaktivnog Google naloga i njegovih aktivnosti i podataka ako ste neaktivni najmanje dvije godine. Ova pravila odnose se na vaš lični Google nalog. Ovo se pravilo ne odnosi ni na jedan Google nalog koji je postavljen putem vašeg posla, škole ili druge organizacije“, stoji u objašnjenju.

Kako Google definiše aktivnost?

Google nalog koji se koristi smatra se aktivnim. Aktivnost može uključivati ove radnje koje preduzmete kada se prijavljujete ili dok ste prijavljeni na svoj Google račun:

Čitanje ili slanje e-pošte
Korištenje Google diska
Gledanje YouTube videa
Dijeljenje fotografije
Preuzimanje aplikacije
Google pretraživanje
Upotreba prijave s Google-om za prijavu u aplikaciju ili uslugu treće strane.

Nadalje, kako se napominje, aktivnost Google naloga prikazuje se prema nalogu, a ne prema uređaju.

Ako na svom uređaju imate obuhvaćen više od jednog Google naloga, trebalo bi da vodite računa da se svaki nalog koristi u periodu od dvije godine.

Šta se događa kada je vaš Google nalog neaktivan?

Ako vaš Google nalog nije korišten u periodu od dvije godine, vaš Google nalog, koji se tada smatra neaktivnim, i sav njegov sadržaj i podaci mogu biti izbrisani.

Prije nego što se to dogodi, Google će vam dati priliku da preduzmete radnju na svom računu na sljedeći način: Slanje obavještenja e-poštom na vaš Google račun ili slanje obavještenja na vašu e-poštu za oporavak, ako postoji.

Već je proteklog maja Google bio najavio da će do kraja godine započeti s „velikom čistkom“ neaktivnih korisničkih naloga, odavno zaboravljenih ili korišćenih u jednokratne svrhe.

Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički nalozi kojima se niko nije služio ili se na njih nije prijavio tokom najmanje protekle dvije godine.

Pronađu li u Google-u takav nalog, vrlo vjerovatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmaila i s njime povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos.

Prije brisanja naloga, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje, piše Bug.hr.

Zašto se nalozi brišu?

Iz kompanije kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih naloga potez usmjeren na povećanje sigurnosti.

Stari nalozi po pravilu ne koriste dvofaktorsku proveru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korištenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik.

Hakovanje jednog takvog računa može dovesti do krađe identiteta, ali može poslužiti i kao osnova za dalje napade ili širenje spama.

Izuzetak će pri velikom brisanju naloga obuhvatiti naloge na YouTube-u koji i dalje imaju kanale, aktivne video sadržaje ili komentare.

Isto tako, od uklanjanja će biti pošteđeni nalozi na kojima postoji pozitivni novčan bilans, konkretno od neiskorištenih poklon kupona.

Izbrisani neće biti ni računi vezani uz neku drugu aktivnu Google-ovu pretplatu, proizvod, uslugu ili aplikaciju (poput kupovine knjiga ili filmova), piše Bug.hr.