Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Veliki broj mladih vozača priznaje da za upravljačem gleda videozapise na telefonima

FOTO: Omar Al-Ghosson/Unsplash
Ilustracija

Više od polovine ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su jako umorni

Gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se za upravljačem automobila ponaša rizično. To je vidljivo iz godišnjeg izvještaja francuske zaklade Vinci Autoroutes.

Korištenje pametnih telefona te konzumacija alkohola i droga u porastu je među mladima do 35 godina, posebno među muškarcima. Dokazuje to godišnja anketa koju je za organizaciju proveo Ipsos na uzorku od 12.400 vozača u jedanaest evropskih zemalja.

Čak 67 posto mlađih vozača smatra korištenje telefona tokom vožnje bez upotrebe ruku bezopasnim, dok je već 15 posto već imalo nesreću ili iz dlaku izbjeglo nesreću kao posljedicu korištenja mobitela.

Rezultati pokazuju da su mladi do 35 godina, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina – 23 posto mladih koristi telefon za gledanje filmova ili videa tokom vožnje.

Konzumaciju droga (19 posto) i opasnost od umora za volanom ne smatraju previše opasnima. Više od polovine ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su jako umorni.

Još jedan zabrinjavajući aspekt je da se otprilike jedan od tri evropska vozača u dobi od 16 do 24 godine ne pridržava se zahtjeva vezanog sigurnosnog pojasa.

Također, 15 posto mladih nema problema s vožnjom pod utjecajem alkohola. A tu je i tendencija masovnog ignoriranja prometnih pravila, prenosi HAK Revija.