Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cyber oružje od 150 dolara koje ruši dronove

dron oruzje

Zanimljiva prezentacija održana je na vojnoj akademiji West Point u SAD-u, pred američkim ministrom odbrane Ashom Carterom. Naočigled bi se moglo učiniti kao da se društvance vojnih i državnih dužnosnika s kadetima malo igra s dronom, no onda jedan od mlađih vojnika podiže neobičnu pušku prema dronu i stvari postaju zanimljive.

Bez zvuka, bez dima i bez ikakve indikacije da se radi o upotrebi oružja, dron (u ovom slučaju radi se o Parrotu) pada na tlo u djeliću sekunde. Vojnik koji je u ruci držao neobičnu pušku, zapravo je samo povukao okidač i onesposobio dron tokom leta.

Riječ je o cyber oružju proizvedenom upravo na West Pointu, čija je djelotvornost prikazana državnim i vojonim dužnosnicima u jesen 2015. godine, no video koji prikazuje to oružje u akciji objavljen je tek jučer, a objavilo ga je američko ministarstvo odbrane na svom Twitter profilu.

Za razliku od klasičnog oružja, ta puška koristi antenu, wi-fi radio i široko dostupan i krajnje jeftini Raspberry Pi mini računar. No, dron Parrot nije odabran za demonstraciju bez razloga, jer naime ima jednu, njegovim korisnicima i drugim dron entuzijastima, poznatu manu – da ga se može isključiti u letu putem signala, nakon čega taj dron pada kao pokošen na tlo.

Pretpostavlja se da cyber puška može na isti način oboriti i dronove drugih proizvođača.
Cijena izrade puške iznosi svega 150 dolara, a napravio ju je kapetan Brent Chapman s Instituta Army Cyber na West Pointu. čini se da je pogodio više od samo Parrota, jer američka Agencija za napredna istraživanja američke vojske (DARPA), traži upravo takvo nešto u svom novom programu.

No, čim je Chapman predstavio svoju pušku u oktobru 2015., već se pojavila i prva varijacija na temu (da ne kažemo kopija), koju je napravila kompanija Battelle, koja radi pod ugovorom za američko ministarstvo odbrane, prenosi popsci.com.

Utrka za anti-dron naoružanje tako je u zamahu, a za očekivati je pojavu sve većeg broja tih uređaja. Povrh toga, cijena od 150 dolara za Chapmanovo oružje je prava bagatela nasuprot cijene dronova na tržištu, a potencijalna šteta koju to oružje može napraviti samo dodatno naglašava njegovu isplativost.

Biti će zanimljivo vidjeti kako će industrija odgovoriti na sve to.