Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak kojeg su unakazile čimpanze mora na rizičnu operaciju obje usne

dunia-sibomana

Dječaka (8) iz afričke Republike Kongo prije dvije godine unakazile su čimpanze dok se igrao na polju. Brata su mu ubile.

U ponedjeljak će biti podvrgnut operaciji.

Nakon dvije godine od strašnog napada, u ponedjeljak će osmogodišnji Dunia Sibdomana u New Yorku biti podvrgnut prvoj od nekoliko rijetkih i rizičnih operacija obje usane.

Doktori će dječaku pokušati vratiti usne u normalnu funkciju kako bi mogao poboljšati govor i zaustaviti neprestano slinjenje. Pretpostavlja se da će prva zahtjevna operacija trajati oko osam sati.

Tokom operacije, doktori će koristiti tkiva i živce iz dječakove podlaktice kako bi formirali nove usne. Dunia će postati najmlađi pacijent koji će biti podvrgnut takvoj operaciji. U dva preostala poznata slučaja bile su odrasle osobe.

Inače, napad se dogodio u afričkoj regiji koja je dom za neke od najvećih svjetskih čimpanzi. Doktori kažu da su se Dunia i njegov brat nalazili na krivom mjestu u krivo vrijeme. Igrali su se u poljima, u blizini oca koji je radio. On se nalazio u blizini rijeke, pa nije mogao čuti krikove i buku za vrijeme napada čimpanza. Kada je stigao, bilo je prekasno.

Dunia, osim što je izgubio donju i gornju usnu, izgubio je i prst na ruci, oštećen mu je sluh, zadobio je brojne unuttašnje povrede, a ima i velike poteškoće s zadržavanjem hrane u ustima.

Ako operacije prođu uspješno, dječak će lakše govoriti, jesti i više neće imati problema s nekontroliranim slinjenjem.