Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Male napasti

Žena pokazala kako se odbranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

krpelji
Foto: Facebook

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u ‘klopku’ oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti – a evo i što ako ugrizu

Žena je na društvenim mrežama otkrila trik koji je svaki put u vrtu ‘spasi’ od krpelja, a zbilja je jednostavan. Naime, na fotografiji se može vidjeti da je gležnjeve preko čarapa oblijepila ljepljivom trakom, ali tako da ljepljivi dio bude izvana.

Traku je namotala na okvirno desetak centimetara.

-Proljetno okopavanje vrta puno je lakše ovako – napisala je uz fotografiju na kojoj se može vidjeti dvadesetak zalijepljenih krpelja na zelenoj traci.

-Ne mogu ih gledati, užasni su. Ako ih imate toliko u vrtu, malo ga bolje očistite – napisala je užasnuta pratiteljica.

Ako traka ipak ne pomogne pa krpelja pronađete negdje na tijelu, uklonite ga čim prije, jer je rizik od infekcije veći što je krpelj duže pričvršćen.

-Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Operite ruke, pincetu prebrišite antiseptikom i krpelja odmah izvadite pincetom (sami ili netko od vaših ukućana) zahvaćajući ga što bliže glavici, uz kožu i laganim ga povlačenjem izvucite iz kože, a na kožu primijenite antiseptik – savjetuju iz HZJZ-a.