Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Soj KP.2

Širi se nova varijanta koronavirusa: Izrazito je zarazna, u pripremi i nova vakcina

covid 19 koronavirus
Foto: Federalno ministarstvo zdravstva

Novi soj nazvan KP.2 podvarijanta je Omicrona i može se detektirati kućnim testovima. Starijima od 65 godine preporučuje se docjepljivanje

Nova varijanta koronavirusa, soj KP.2, munjevito se širi, a u SAD-u je ova podvarijanta Omicrona već dominantan soj. Od 28. aprila do 11. maja gotovo je 30 posto novih slučajeva uzrokovano ovim sojem, u odnosu na manje od 16 posto u dvosedmičnom razdoblju prije toga, izvijestio je američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ovaj soj je izrazito zarazan, lako se širi i teško ga je izbjeći, objašnjava doktorica Leana Wen sa univerziteta u Baltimoreu za CNN. Ipak, čini se da ne uzrokuje ozbiljniju bolest te je broj hospitalizacija povezanih s COVID -19 rekordno nizak te nema razloga vjerovati da postojeće vakcine i tretmani ne bi djelovali i protiv ove varijante.

“Većina ljudi koji se zaraze koronavirusom nikada neće znati koja varijanta uzrokuje njihove simptome”, kaže Wen i objašnjava da KP.2 uglavnom nema specifične simptome koji bi ga razlikovali od drugih varijanti te je i u ovom slučaju simptome teško razlikovati od drugih redovnih virusnih infekcija, poput gripe ili prehlade.

KP.2 varijantu prepoznaju kućni testovi te je to jedan od elemenata koji mogu potvrditi zarazu. Wen je uvjerena kako su postojeće vakcine i dalje efikasne, a zavod za zdravstvo izdao je smjernice kojima preporučuju docjepljivanje za starije od 65 godina.

Očekuje se da će najesen preporučiti i novu verziju cjepiva protiv COVID-19, koja će ciljati na nove varijante za koje se predviđa da će biti aktivne tokom jeseni i zime.