AMUS dodijelio nagrade najboljim umjetnicima, muzičkim stvaraocima

amus-nagrade

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličila svečanost dodjele nagrade, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, ljudima čiji rad i djelovanje uveseljavaju čitave generacije.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjednik Skupštine AMUS-a Edin Dervišhalidović, koji je ukazao na to da je AMUS okupio na jednom mjestu umjetnike, autore, stvaraoce iz BiH, i to je dobar primjer svima da se sve može kad se hoće.

– Bez obzira koliko nam se čini uzaludnim ono što radimo, što se možda uvijek ne snalazimo, ali večeras svjedočimo lijepom događaju, kulturi zahvaljivanja – kazao je Dervišhalidović i dodao da nagrade predstavljaju svojevrsno priznanje autorima.

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić istakla je da su svi autori u BiH konačno okupljeni na jednom mjestu, u AMUS-u koji sve uspješnije ostvaruje prava svih autora na teritoriji BiH.

– Jedan od načina da se skrene pažnja na članove i muzičke autore uopće, upravo je dodjela nagrada koja nije samo od lične važnosti za nagrađenog autora, već je značajna kako za AMUS, tako i za struku, jer se na taj način i drugi potiču na još bolji rad – kazala je Trnčić.

Dodijeljene su nagrade onima čiji je rad u domenu autorskog stvaralaštva ostavio poseban trag.

Nagrada „Avdo Smailović“, za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike, pripala je Asimu Horoziću, nagrada „Fra Grgo Martić“, za promociju muzike naroda u BiH pripala je Damiru Imamoviću, nagrada „Vlado Milošević“ za muzičku publicistiku i muzikologiju pripala je Ivanu Čavloviću.

Nagradu „Kemal Monteno“ za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike, dobio je Edin Dervišhalidović, nagradu „Ismet Alajbegović Šerbo“ za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike dobili su Saša Pavlović i Miodrag Milekić.

Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“ za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike dobio je Muris Varajić, a nagradu „Dražen Ričl“ za najboljeg mladog autora dobio je Đorđe Jovančić.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Nazif Gljiva, a posthumno su nagrađeni i Esad Arnautalić, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Duško Trifunović, Jozo Penava, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Jovica Petković, Spaso Berak, Kemal Monteno i Jadranka Stojaković.

Nagrada „Cvjetko Rihtman“ za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH dodijeljena je ranije tokom ove godine studentima Hananu Hadžajliću iz Muzička akademija Sarajevo, Leonori Bajramoski iz Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Marti Čolak iz Muzičke akademije Mostar i Davidu Mastikosi iz Muzičke akademije Banja Luka.

Tokom manifestacije upriličen je bogat muzički program članova AMUS-a, hor „Banjalučanke“, Draško Spasojević, Muris Varajić i Sinan Alimanović.