Zeman: Asad je manje zlo od terorizma ISIS-a

milos zeman1111

Vlast sirijskog predsjednika Bašara el Asada predstavlja “manje zlo od islamskog terorizma”, izjavio je u srijedu češki predsjednik Miloš Zeman.

Češka je jedina članica Evropske unije (EU) koja je zadržala svoju ambasadu u Damasku.

“Politika nije između dobra i zla, već izbor između manjeg zla. Smatram da je Asad manje zlo od islamskog terorizma”, rekao je Zeman u Lisabonu, gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti.

Komentirajući nastavak napada sirijskih snaga na posljednja uporišta pobunjenika u Alepu, Zeman je rekao da niko ne smatra da je Asad idealan, ali da “treba biti svjestan s čim se on suočava”.

“Takozvani sirijski liberali sjede po kancelarijama u Njujorku i Parizu i nema ih na bojnom polju. Tamo se nalaze Islamska država, Al Kaida i drugi islamski ekstremisti”, dodao je predsjednik Češke.

U sirijskom gradu Alepu, gdje je u srijedu ujutru nastavljeno bombardiranje, poslije višesatne pauze tokom koje je trebalo da se iz grada evakuiraju civili i pobunjenici, vlada strah među stanovništvom.

Ubrzo poslije suspendiranja sporazuma o evakuaciji civila, koji su odobrile Moskva i Ankara, nastavljeni su napadi na posljednja uporišta pobunjenika, zbog čega stanovnici strahuju od “ponovnog pakla rata”.