Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sjećanje i poricanje"

Ćurak: ZAVNOBiH je događaj od fundamentalne važnosti za sadašnjost i budućnost BiH

nerzuk curak
Foto: Fena

Ćurak je upozorio da nadolazeće politike, kao što je nacionalizam koji je dominantan, ne treba ignorirati, iako je trijumfirao u našoj stvarnosti

Knjiga “Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana” autora profesora Nerzuka Ćurka predstavljena je danas u Sarajevu. Nastala je kao rezultat kritičke analize trenutne bh. politike, ali pruža i novu interpretaciju ZAVNOBiH-a kao apsolutnog događaja za državnost Bosne i Hercegovine.

Promotori knjige, prvi član Predsjedništva SFRJ iz BiH, Bogić Bogićević, te univerzitetski profesori Ivo Komšić, Elvis Fejzić i Valida Repovac – Nikšić istakli su važnost djela koje je nastalo kao rezultat predane kritičke analize autora koji traga za funkcionalnim političkim rješenjima.

Profesor Ćurak je u izjavi za medije pojasnio da je sam sebi nametnuo dug da afirmira ZAVNOBiH.

-Mi živimo u jednom teškom dobu koje treba na neki način povezati sa rodnim mjestom odlučivanja moderne BiH, ZAVNOBiH-om. I ja sam sam sebi nametnuo dug da afirmiram ZAVNOBiH ne samo kao neki historijski događaj, nego kao događaj koji je od fundamentalne važnosti za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine – kazao je.

Naprosto, dodao je, htio sam da ponudim jednu novu interpretaciju ZAVNOBiH-a kao apsolutnog događaja za državnost Bosne i Hercegovine.

Druga dimenzija je ta, naveo je, da se mi susrećemo sa poricanjem, ne samo tog događaja svjetlosti, nego da se mi, unutar našeg posljednjeg rata i poraća, susrećemo sa stravičnom negacijom masovnih zločina, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i zločina genocida.

I to poricanje, naglašava on, pokušava da nam otme sadašnjost, da nam otme budućnost i da nas uvjeri da sa zaboravom onoga što se desilo, da će sve biti dobro, a kako će biti dobro ako ćemo zaboraviti sve ono što se desilo i što je svjetlo i što je tama?

-Moja knjiga je pokušaj afirmacije svjetlosti i jedna, rekao bih, vrlo objektivna kritika poricanja sa nadom i ambicijom da one politike, one intelektualne, kulturne elite koje poriču, i masovne zločine, a s druge strane poriču i ZAVNOBiH da, kolokvijalno kažem, konačno dođu tobe – istakao je.

Upozorio je da nadolazeće politike, kao što je nacionalizam koji je dominantan, ne treba ignorirati, iako je trijumfirao u našoj stvarnosti.

-I upravo zbog toga, upravo zbog smanjenog manevarskog prostora za ideju zajedništva, mi nju moramo nanovo aktivirati. Da shvatamo da samo kroz zajedništvo možemo graditi jednu autentičnu građansku političku zajednicu. A ne da negacijom zajedništva pokušavamo da gradimo neku građansku političku zajednicu. To naprosto nije moguće, nije fer i nije pravedno – poručio je profesor Nerzuk Ćurak.