Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Februar u teatru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

hnk mostar
Foto: HNK MOSTAR

Cijena ulaznice je 10 KM, dok je za studente, učenike, nezaposlene i penzionere 5 KM

Februar u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostaru u znaku je priprema za rad na novoj predstavi „Stepski vuk“ Hermanna Hessea, u prvoj službenoj koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Mostar.

Redateljica i dramaturginja je Tamara Kučinović. Uz probe “Stepskog vuka” HNK Mostar, uprkos izbivanju s matične scene, održava svoj redoviti repertoar, tako da publiku očekuju izvedbe „Ženskih razgovora ±1“ i „Staklene menažerije“.

Predstava „Ženski razgovori ±1“ na rasporedu je 15. februara u HDHS Kosači, s početkom u 20 sati. Ova predstava nastala prema motivima zbirke eseja Dušana Radovića pametna je i britka komedija, koja ne zazire od postavljanja važnih pitanja porodičnih, ljubavnih i prijateljskih odnosa na nenametljiv i suptilan način. U predstavi igraju Nikolina Marić, Miro Barnjak, Mirela Mijačank Kordić, Ana Franjčević i Ivan Prskalo.

Repertoar za februar, pored komedije, rezerviran je i za dvije izvedbe „Staklene menažerije“ Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića. Riječ je o toploj porodičnoj drami jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima.

Radnja je smještena u vrijeme ekonomske krize u SAD-u između dva svjetska rata i kako se to odrazilo na obiteljske živote običnih građana. Ovaj ekonomski kontekst služi kao svojevrsno ogledalo unutrašnjem životu likova i njihovim borbama, previranjima i razdorima. Drama je duboko ukorijenjena u američku kulturu, no funkcionira na univerzalnom nivou i ima univerzalan jezik u kojem se svako može prepoznati.

U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ana Franjčević. Predstava je na rasporedu 19. i 20. februara u HDHS Kosači, obje izvedbe s početkom u 20 sati, a gostovat će i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica 23. februara u 20 sati.

Cijena ulaznice je 10 KM, dok je za studente, učenike, nezaposlene i penzionere 5 KM.