Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktorica iMTM Sarajevo

Ferović Fazlić: Želja mi je da se osnuje odsjek za muzički teatar pri Akademiji scenskih umjetnosti

l_5bd88edf7c6b54fa1f1257c68f3738f1

Ferović Fazlić koja je postdiplomski studij završila na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar i dobitnica je počasnog zvanja Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) u 2020. godini, ovom prilikom održala je predavanja masterclass studentima II i III godine sa Odsjeka za glumu, a u okviru predmeta Glas i Pjevanje

Direktorica iMTM Sarajevo edukativne i produkcijske platforme za izvođačke umjetnosti te viša asistentica na predmetu Glas Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo Alma Ferović Fazlić ovih dana je boravila u Londonu na poziv profesora sa čuvene Royal Academy of Dramatic Art, po statistikama trenutno druge najjače dramske akademije u Evropi.

Ferović Fazlić koja je postdiplomski studij završila na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar i dobitnica je počasnog zvanja Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) u 2020. godini, ovom prilikom održala je predavanja masterclass studentima II i III godine sa Odsjeka za glumu, a u okviru predmeta Glas i Pjevanje.

– Bila mi je iznimna čast gostovati na ovoj prestižnoj instituciji, na kojoj sam se kratko školovala 2006. godine kroz školu muzičkog teatra. Studenti su me oduševili svojim sposobnostima i posvećenošću, a posebno se istakao i njihov interes za muziku Balkana uopće i svakako naše zemlje – istakla je ona za Fenu.

Istaknula je također da je boraveći na Royal Academy of Music u počasnom zvanju saradnice imala priliku razgovarati sa novom generacijom studenata na Odsjeku za muzički teatar, kao i profesorima u cilju dodatnog razvoja ove oblasti i u BiH, ali i približavanja specifičnoj edukaciji i povezivanja sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu.

– Moj dugogodišnji pedagoški rad sjedinjuje dosadašnju edukaciju i profesionalno iskustvo koje sam stekla upravo u Londonu, a kontinuirano ga nadograđujem novim školovanjem i različitim projektima u želji da i u BiH oformimo jak program pri Univerzitetu u Sarajevu koji će pružiti čak dvojezični studij za muzički teatar – mišljenja je Ferović Fazlić, uz ocjenu da bi se u budućnosti mogao pri ASU osnovati odsjek za muzički teatar.

Kako bi unaprijedila znanje, Ferović Fazlić se educira i za međunarodnog eksperta na polju muzičkog teatra i glume za RSL Awards iz Londona. Misija tog eksperta je iz te oblasti ocjenjivati ispitni program za cijeli svijet. To je bio povod njenog učešća na godišnjoj međunarodnoj konferenciji eksperata iz cijelog svijeta, gdje je prolazila intenzivne treninge za ovu oblast te razmjenjivala iskustva i spoznaje sa kolegama iz struke.

– Od 2018. godine iMTM Sarajevo koji vodim je predstavnik RSL Awards iz Londona za cijelu BiH, a zapravo je riječ o organizaciji koja pruža akreditirani program u muzičkoj edukaciji za instrumente, muzički teatar, glumu, ples i muzičku produkciju na polju popularne muzike, a koji završava evaluacijom postignuća pred stranim mentorima i diplomama koje nose UCAS bodove. Želja mi je da polaznici iMTM-a stiču vrijedne diplome i znanje prema svjetskim standardima – navela je.

Alma Ferović Fazlić kaže da je dodatni razlog posjete bio zadnja faza rada na prvom umjetničko-istraživačkom projekta ASU “Glas kao glumačko sredstvo u muzičkom teatru” čija je voditeljica, a koji će rezultirati teoretskim predloškom za pokretanje novog studijskog programa za muzički teatar.

Projekt je finansijski podržalo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS u 2021. godini kroz program sufinansiranja naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, čime je Akademiji scenskih umjetnosti omogućena nabavka specijalizirane opreme za muzički teatar.

Alma Ferović Fazlić diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Postdiplomski studij završava i na Royal Academy of Music u Londonu, na Odsjeku za muzički teatar, koja joj 2020. godine dodjeljuje počasno zvanje Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) kao jedinom bh. studentu do danas.

Osnivačica je iMTM Sarajevo, prve i jedine edukativne platforme prvenstveno za muzički teatar ali i izvođačke umjetnosti. Od 2008. do 2017. bila je angažirana kao gostujući predavač na predmetu Muzičko-scenski projekti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2018. je asistentica na predmetu Glas, na Odsjeku za glumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Kolektiv ASU Sarajevo dodjeljuje joj nagradu “Dr. Razija Lagumdžija”, za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci, a dobitnica je i nagrade Univerziteta u Sarajevu za poseban doprinos u umjetnosti.

Internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, sa kojim nastupa u Velikoj Britaniji, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom “Royal Festival Hall” sa Orkestrom Londonske filharmonije. Teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl “Lord of the Rings”, u kojem je u originalnoj podjeli odigrala čak 492 predstave na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u čuvenom West End u Londonu.