Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

fmon

U okviru Sajma, u četvrtak, 18. aprila 2024. bit će predstavljena i knjiga prof.dr. Jasne Duraković, pod nazivom “Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju (Digitalni aspekti komunikacije)”

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke objavilo je da sa zadovoljstvom učestvuje na danas otvorenom 35. Međunarodnom sajmu knjiga i učila, i kao pokrovitelj i kao izlagač.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković naglasila je tim povodom ključnu ulogu Sajma knjiga u promociji znanja i kulture čitanja, izražavajući svoje zadovoljstvo što Ministarstvo, kao pokrovitelj, ponovno podržava njegovo održavanje.

– Sajam knjiga ima ključnu ulogu u našem obrazovnom sistemu ne samo kao mjesto susreta najnovijih izdanja i autora, već i kao prostor za razmjenu znanja i ideja koje prelaze granice Bosne i Hercegovine. Ova manifestacija omogućava našim studentima, nastavnicima i akademskoj zajednici da se upoznaju s najnovijim dostignućima u svijetu književnosti i nauke. To je prilika da se unaprijede njihove obrazovne metode i naučni pristupi, razvijajući time kako naša učilišta tako i širu društvenu zajednicu – istakla je Duraković.

Dodala je da FMON podržava takve događaje kao odraz svoje predanosti da obrazovanje učini dostupnim, atraktivnim i relevantnim za sve građane, u skladu s modernim svjetskim trendovima.

Ministarstvo na Sajmu učestvuje i kao izlagač, a predstavit će svoju izdavačku djelatnost u oblasti nauke, koja se realizira putem edicije “Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti”. Do sada su u okviru tog programa publicirane 23 monografije, 13 zbornika radova i priručnika, te 13 suizdavačkih projekata.

Također, u okviru Sajma, u četvrtak, 18. aprila 2024. bit će predstavljena i knjiga prof.dr. Jasne Duraković, pod nazivom “Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju (Digitalni aspekti komunikacije)”. Promocija će biti održana u Bosanskoj kući knjige (Skenderija) u 18 sati.

Inače, prepoznajući ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji reformskih ciljeva i izgradnji društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni, FMON je do sada, u okviru različitih programa podrške, u te oblasti uložilo više od 5,5 miliona KM.

– Izražavamo nadu da ćemo i u budućnosti uspješno zajednički raditi sa našim naučnicima, istraživačima, bibliotekarima, izdavačima i autorima, publicirajući i prezentirajući široj javnosti nova naučna dostignuća, ali i djela koja unose više svjetla u bogatu bosanskohercegovačku naučnu baštinu – saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.