Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MSURS

Izložba grafičkog dizajna “Proces” 8. februara povodom Dana Muzeja savremene umjetnosti

izlozba graficki dizajn

Kroz projekat je omogućeno povezivanje i saradnja profesionalaca i organizacija koje djeluju u polju kulturnih i kreativnih industrija u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Francuskoj

 Izložba grafičkog dizajna “Proces” koja je nastala kao rezultat četverogodišnjeg evropskog projekta “ReCulture: Rebrendiranje ustanova kulture zapadnog Balkana” u okviru programa Kreativne Evrope bit će otvorena u četvrtak, 8. februara povodom Dana Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS). 

Na izložbi će biti predstavljeni novi vizuelni identitet Muzeja savremene umjetnosti RS, kao i vizuelni identiteti ostalih institucija kulture koje su dio ovog projekta: Kulturnog centra Trebinje, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Umjetničke kolonije Danilovgrad, s tim da će poseban naglasak biti stavljen na institucije iz Republike Srpske zbog činjenice da je Kulturni centar Trebinje glavni nosilac ovog projekta.

Mijenjanjem svojih vizuelnih identiteta kroz ovaj projekat institucije su pokazale kako osavremeniti i poboljšati svoju transparentnost i učvrstiti svoje pozicije vodećih institucija kulture u sredinama u kojima djeluju, sapćeno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Izložba će predstaviti četvorogodišnje trajanje projekta u okviru kojeg su odabrani timovi mladih dizajnera radili na različitim aspektima vizuelnog identiteta navedenih institucija, uz aktivnu podršku lokalnih i evropskih mentora. U okviru izložbe biće predstavljena dizajnerska rješenja novih logotipa, odabrane palete boja i fontova te njihove primjene na plakate, društvene mreže, web-sajt i primjere aplikacija na suvenire.

Uz prezentaciju grafičke knjige standarda i prototipova novih linija suvenira ova postavka posebno naglašava kreativni proces nastanka dizajnerskih rješenja koja će biti dio novog vizuelnog identiteta. Izložba “Proces” ne prikazuje samo konačne rezultate projekta, već pokušava da istakne stvaralački put kao odraz raznovrsnosti institucija i projektnih partnera, kreativnih pristupa i mentorskih praksi.

Novi logotip inspirisan satom

U saopćenju se navodi da će  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske posebno predstaviti svoj novi logotip inspirisan satom koji se nalazi iznad centralnog ulaza u Muzej. Izbor sata reprezentuje dvije stvari vezane za protok vremena.

Prva je sâm sat na zgradi Muzeja koji nam svjedoči šta je ova zgrada nekad bila, a to je željeznička stanica kao mjesto susreta i komunikacije, dok je druga uređaj koji mjeri vrijeme poput suštinske misije Muzeja kao svjedoka savremenosti u različitim periodima. Dizajnersko rješenje ovog logotipa sastoji se od deset krakova konstruisanih u odnosu na zlatni presjek koji, kako vrijeme prolazi, postaju sve tanji. Posljednji krak se zaustavlja na poziciji devet časova, a četvrtina sata koja nedostaje, simbolizuje ono što se tek treba desiti, “taj neuhvatljivi trenutak savremenosti” koji ćemo pronaći svojim dolaskom u Muzej, navodi se u saopćenju. 

Dizajnerski tim koji je radio na rebrendiranju Muzeja pod vođstvom mentora koji je ujedno i autor izložbene postavke u Muzeju Nemanje Mićevića, grafičkog dizajnera, čine mladi dizajneri Luka Matić i Sonja Jovanović.

3D maping

Povodom ove izložbe biće priređen 3D maping čiji je autor Mladen Đukić, profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci, sa timom svojih saradnika, koji se sastoji od projekcije animacije i pokretne grafike novog logotipa.

Cilj projekta “ReCulture: Re-branding of Cultural Institutions in Western Balkans”, koji sufinansira Evropska unija posebnim sredstvima EU programa Kreativna Evropa, je podsticanje modernizacije kulturnih institucija zapadnog Balkana kroz redizajn vizuelnih identiteta, te uvođenje savremenih alata u njihove komunikacijske prakse. Kroz projekat je omogućeno povezivanje i saradnja profesionalaca i organizacija koje djeluju u polju kulturnih i kreativnih industrija u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Francuskoj.

Učestvujući u ovom projektu, grupa mladih dizajnera sa zapadnog Balkana, odabranih putem javnog konkursa, dobila je priliku da blisko sarađuje sa istaknutim dizajnerima iz regiona i zemalja EU, kako bi predložili novi, inovativni, rebrendirani vizuelni identitet za četiri kulturne institucije. Nosilac projekta je Kulturni centar Trebinje, a partnerske organizacije su Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Umjetnička kolonija Danilovgrad, Institut za kulturnu politiku (Austrija), Muzej civilizacija Evrope i Sredozemlja (Francuska), Udruženje građana INK Fest iz Novog Sada i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je pridruženi partner na ovom projektu.