Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autora Miroslava Pilja

Izložba “Zdenac istine” otvorena u Sarajevu

Sarajevska postavka izložbe “Zdenac istine” će, za posjetitelje, biti otvorena do 20. decembra

Izložba crteža “Zdenac istine” autora Miroslava Pilja otvorena je u Galeriji samostana sv. Anto u Sarajevu, a u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

Prema riječima moderatorice, Sandre Banjac izložba se sastoji od 33 djela – crteža u olovci koji za temu imaju duhovnost te, u tom kontekstu, odnos čovjeka kako prema samome sebi tako i prema drugima, odnosno općenito prema svijetu od njegovog postanka do danas.

Sami nazivi crteža objedinjeni su u poetsku cjelinu kojom autor prenosi snažnu poruku: Spoznajte istinu! Ona će vas osloboditi!

“Ne možeš zarobiti svjetlost”

U nazočnosti velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti izložbu je otvorio gvardijan Samostana Sv. Anto fra. Stipan Radić.

Predsjednica ULU HKD “Napredak” Hiba Mustafić je kazala kako “stapajući umjetnosti, pretačući trag olovke iz stiha i pjesme u sliku, u novu umjetnost, sjajni i svestrani Miroslav Pilj slijedi svoj put ka sebi, onom iskonskom, put ka beskonačnosti i ostavlja vječni trag na putu do njegovog zdenca istine, nesebično ogoljavajući svakom čitatelju i posmatraču svoju spoznaju, mudrosti na koje je naišao i okus zdenca s kojeg se napojio i na koncu nadahnuo”.

– Kažu: ne možeš zarobiti svjetlost i primorati je rukom da služi smjerno i krotko! Pa, onda, vele : ne možeš ujarmiti sjenu da drhti i pleše po tvome ćeifu! I desi se Miro Pilj, te zauzda svjetlost i sjenu, tamu i prazninu, da ih tu prostre k'o punu sofru. Sad naše oči gladne ljepote kušaju radost, vjeru i nadu. Nozdrve njuše mirise cvijeća, kandila, svijeća. I uši čuju sav taj žamor i igraju, te riječi koje ispunu nose. U ovom klonulom, bezvoljnom svijetu Miro nam otvori prolaze da tražimo, da ljubimo, da vjerujemo. Evo vam zdenac, istina da poteče! Evo vam putokaz, da je uspijete naći! – kazao je tom prilikom Pjesnik Aleksandar Popov.

-Miroslav je čovek koji živi umetnost kroz sve svoje talente. On je čovek koji piše poeziju, prozu, dramske tekstove, čovek koji je okružen muzikom, čovek koji režira i koji, na kraju, iskazuje svoje stvaralaštvo kičicom, na platnu, ili olovkom i ugljenom na papiru… A verujte mi, samo neko ko je multitalentovan kao što je on, može znati koliko je teško živeti u svetu u kom se više ceni licemerje nego iskrenost; zavist od iskrenosti; srebroljublje od čovekoljublja… Treba uživati u čistoti ovih crteža. Uživati punim plućima, koliko god želite – zapisao je, uz ostalo, u osvrtu na ovu izložbu pisac i publicista Aleksandar Bećić.

Sarajevska postavka izložbe “Zdenac istine” će, za posjetitelje, biti otvorena do 20. decembra.