Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čestitka lidera hdz-a

Dragan Čović povodom Dana državnosti poslao poruku građanima BiH

Dragan Čović
Foto: Hazim Aljović/FENA
Dragan Čović

Danas se nizom aktivnosti u FBiH obilježio Dan državnosti BiH, dok su planirani skupovi u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu zabranjeni od strane MUP-a RS

Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović je na platformi X danas čestitao Dan državnosti BiH.

“Obilježavajući Dan državnosti, ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu predanost izgradnji stabilne, prosperitetne i evropske BiH. Poštujemo punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda u izgradnji bolje budućnosti za sve”, rekao je Dragan Čović.

Danas se nizom aktivnosti u FBiH obilježio Dan državnosti BiH, dok su planirani skupovi u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu zabranjeni od strane MUP-a RS.

Nakon što je MUP Republike Srpske zabranio obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjaluci, pripadnici boračke organizacije RS-a održali su danas skup zbog najavljenog održavaja akademije povodom Dana državnosti BiH u hotelu Marriot. Održavanje akademije zabranio je MUP RS. Bivši borci poručili su da “neće dozvoliti ponižavanja i da im taj dan ne znači ništa”.

Podsjetimo, policijske uprave Banja Luka i Mrkonjić Grad zabranila su održavanje javnih skupova najavljenih za 25. novembar povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i godišnjice ZAVNOBIH-a. I stovremeno je zabranjen i najavljeni javni skup u organizaciji Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad planiran za isti dan.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine ustanovljen je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je navedeno da “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego jednako i hrvatska i muslimanska i srpska, zbratimljena zajednica svih ravnopravnih naroda”.