Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New Space

Mesihović i Kalamujić potpisali sporazum o saradnji sa Collegium artisticumom

collegium artisticum

U ovoj  godini, Collegium Artisticum planira pokrenuti niz novih aktivnosti i otvoriti svoj prostor za različite inicijative, prožimajući likovno, muzičko, scensko i književno stvaralaštvo

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović i ministar finansija KS Afan Kalamujić potpisali su Sporazum o saradnji s JU Collegium Artisticum Sarajevo, u okviru zajedničkog programa sufinansiranja udruženja, neprofitnih organizacija i studentskih organizacija za projekte za mlade. Ovaj sporazum označava realizaciju projekta New Space, saopćila je Služba za protokol i press KS .

U ovoj  godini, Collegium Artisticum planira pokrenuti niz novih aktivnosti i otvoriti svoj prostor za različite inicijative, prožimajući likovno, muzičko, scensko i književno stvaralaštvo. Cilj je uspostaviti galeriju kao kulturni i edukativni centar organizacijom predavanja, radionica, performansa, koncerata, predstava i projekcija filmova. Ovaj projekt će se realizovati u saradnji sa akademijama u Sarajevu, Filozofskim fakultetom (prevashodno Katedra za historiju umjetnosti) i srodnim institucijama.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, ministrica Mesihović istakla je značaj investicije u projekt New Space naglašavajući da on neće biti samo prostor i poligon za umjetničko istraživanje, već i mjesto gdje će umjetnici moći predstaviti istraživačke radove publici. Dodala je da Ministarstvo nastavlja s provedbom Akcionog plana za realizaciju ciljeva Strategije prema mladima Kantona Sarajevo.

– Realizacijom projekta New Space omogućit ćemo istraživanje i razvoj umjetničkog jezika u našem kantonu, te ćemo dobiti prostor za javnu diskusiju i dijeljenje iskustava umjetnika s publikom. Lokalni i internacionalni umjetnici će zajedno sarađivati i raditi na unapređenju umjetničke scene u BiH. Posebno me raduje jer će svi građani i građanke KS moći učestvovati u diskusijama, edukativnim radionicama, te dijeliti s umjetnicima svoje utiske i pitanja vezana za umjetnička istraživanja kojima su svjedočili – istakla je ministrica Mesihović.

Ministar Kalamujić je naglasio da Ministarstvo finansija ovim projektom nastavlja podršku projektima za mlade u Kantonu Sarajevo. Naveo je da će ovaj projekt publici, kulturnoj i stručnoj javnosti, ponuditi raznovrstan programski sadržaj, te da je najvažnije od svega da sve aktivnosti uključuju angažman mladih ljudi i njihovo aktivno sudjelovanje u organizaciji kulturnog života.

– Kultura je važan ali zanemaren aspekt u našem društvu. Drago mi je da ćemo kroz projekt New Space podržati multidisciplinarne aktivnosti koje se tiču doprinosa i poboljšanja kreativnosti mladih. Sigurno Collegium Artisticum je jedan od najboljih prostora gdje se to može desiti, s obzirom na značajnu historiju i kapacitete – zaključio je ministar Kalamujić, navodi se u saopćenju.